Studie: Flockimmunitet är "en fantasi"

Publicerad 13 maj 2020 kl 07.55

Vetenskap. Den svenska coronastrategin utgår från att "flockimmunitet" ska uppnås så att viruset slutar spridas. Men enligt en ny studie är förhoppningen om flockimmunitet en illusion, rapporterar RT.

Gilla artikeln på Facebook

Den nya italienska studien innebär ett nytt hårt slag mot Sveriges strategi, som går ut på att medvetet låta en stor del av befolkningen smittas av covid-19.

Tanken med strategin uppges vara att när en tillräckligt stor andel av befolkningen har genomgått smittan så uppstår en "flockimmunitet" som gör att viruset slutar att spridas.

Enligt studien från det italienska institutet ISPI är länderna i Europa långt ifrån att nå de exponeringsnivåer som krävs för den typen av immunitet. I Belgien, som toppar listan, beräknas fortfarande bara 6,2 procent av befolkningen ha smittats hittills.

Motsvarande siffra i Sverige är endast 2,5 procent. Den siffran inte i närheten av de 40 procent som enligt svenska experter krävs för att nå flockimmunitet.

– Även om dessa siffror skulle ha underskattats med 50 procent kommer majoriteten att fortsätta att exponeras för viruset. Massimmunitet är en fantasi, säger Carlo Rosa, vd för Diasorin, ett italienskt bioteknikföretag som producerar coronatester för Europa, till Financial Times.

– Ingen vet vad som kommer att ske härnäst. Vi måste vara förberedda, särskilt när den årliga influensasäsongen inleds i höst, fortsätter hon.

För att nå någon form av flockimmunitet måste andelen som exponerats för viruset vara över 70 procent, enligt studien. Det är 28 gånger fler än andelen som för närvarande beräknas ha smittats i Sverige, skriver RT.

Sajten noterar att de svenska medierna ändå genomsyras av artiklar om att "flockimmunitet" snart kan ha uppnåtts i landet.

I måndags riktade WHO-chefen Michael Ryan mycket hård kritik mot den svenska strategin, som han beskrev som "brutala kalkyler som inte sätter människor, liv och lidande i centrum".


Satte skräck i muhammedanerna. Arabisk historiker: "Ingen vågade möta dem i strid"0 Plus

Vetenskap

Stor svensk studie bekräftar fördomar. Höjda bidrag från S-regeringen får bidragstagare att skaffa fler barn istället för att skaffa ett arbete, visar en undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen.0 Plus

Forskarna om plötsliga ombytet. Omvälvande händelse runt 1000 f.Kr. förklarar religiösa tabut.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Mer från Vetenskap

Svensk studie: Vissa får för få antikroppar för att upptäckas

Alla undersökta coronapatienter hade antikroppar.. Men vissa har för låga halter för att kunna mätas med vanliga rutinmetoder.0 

Forskare har lyckats studera extremt sällsynt grundämnde

Endast 70 mg astat finns i jordskorpan.. Göteborgsforskare tog hjälp av CERN:s partikelaccelerator för att skapa ämnet.0 

Linköpingsforskare har byggt världens första organiska batteri

Lagrar sol- och vindenergi.. Batterierna är superbilliga, helt återvinningsbara och kan komma att användas för elbilar.0 Plus

Vetenskap

Svenska kvinnor mördade mer än män. Sensationell ny forskning om 1800-talets våld.0 Plus

En av världens snabbaste superdatorer byggs i Linköping. Ska göra Sverige ledande inom AI.0 Plus

Kultur

Odenstaty invigdes i Staffanstorps kommun. Statyn är tre meter hög och sex ton tung.0 

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0