Studie: Flockimmunitet är "en fantasi"

Publicerad 13 maj 2020 kl 07.55

Vetenskap. Den svenska coronastrategin utgår från att "flockimmunitet" ska uppnås så att viruset slutar spridas. Men enligt en ny studie är förhoppningen om flockimmunitet en illusion, rapporterar RT.

Gilla artikeln på Facebook

Den nya italienska studien innebär ett nytt hårt slag mot Sveriges strategi, som går ut på att medvetet låta en stor del av befolkningen smittas av covid-19.

Tanken med strategin uppges vara att när en tillräckligt stor andel av befolkningen har genomgått smittan så uppstår en "flockimmunitet" som gör att viruset slutar att spridas.

Enligt studien från det italienska institutet ISPI är länderna i Europa långt ifrån att nå de exponeringsnivåer som krävs för den typen av immunitet. I Belgien, som toppar listan, beräknas fortfarande bara 6,2 procent av befolkningen ha smittats hittills.

Motsvarande siffra i Sverige är endast 2,5 procent. Den siffran inte i närheten av de 40 procent som enligt svenska experter krävs för att nå flockimmunitet.

– Även om dessa siffror skulle ha underskattats med 50 procent kommer majoriteten att fortsätta att exponeras för viruset. Massimmunitet är en fantasi, säger Carlo Rosa, vd för Diasorin, ett italienskt bioteknikföretag som producerar coronatester för Europa, till Financial Times.

– Ingen vet vad som kommer att ske härnäst. Vi måste vara förberedda, särskilt när den årliga influensasäsongen inleds i höst, fortsätter hon.

För att nå någon form av flockimmunitet måste andelen som exponerats för viruset vara över 70 procent, enligt studien. Det är 28 gånger fler än andelen som för närvarande beräknas ha smittats i Sverige, skriver RT.

Sajten noterar att de svenska medierna ändå genomsyras av artiklar om att "flockimmunitet" snart kan ha uppnåtts i landet.

I måndags riktade WHO-chefen Michael Ryan mycket hård kritik mot den svenska strategin, som han beskrev som "brutala kalkyler som inte sätter människor, liv och lidande i centrum".


Isolering från kvinnor ny strategi mot falska anmälningar. Män i finansbranschen undviker affärsluncher, möten i enrum, vägrar sitta bredvid kvinnliga kollegor på flyget och bokar hotellrum på olika våningar.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Depression, bipolär sjukdom och schizofreni. Dansk forskningsstudie stärker sambandet mellan PK-åsikter och traditionell galenskap.0 Plus

Mer från Vetenskap

Forskare: Därför tycker muslimer det är okej med homosex – ibland

"Islam har tre kön".. Muslimers komplicerade förhållningssätt till sexuella relationer.0 Plus

Nu är det bevisat: Boomers är dummare än andra generationer

Ny studie bekräftar fördomar.. Markant försämrad kognitiv förmåga hos vänstervridna generationen.0 Plus

Arabiska raketforskare sköt upp Marssond

Fick hjälp av Japan.. Shejkens plan: Araber ska kolonisera den röda planeten år 2117.0 

Vikingar försvarade Europa från muslimsk invasion i 500 år

Satte skräck i muhammedanerna.. Arabisk historiker: "Ingen vågade möta dem i strid"0 Plus

Vetenskap

Karolinska: Munskydd hindrar coronasmitta. Professorn: "Bör vara en nyckelkomponent för att minska spridningen"0 

Grävde fram gammal dalahäst i Falun. Tros vara en av de äldsta i sitt slag.0 

Kultur

"Mr Bean" i upprop mot hatbrottslag. Muslimsk minister i Skottland vill inskränka yttrandefriheten.0 

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0