Studie: Flockimmunitet är "en fantasi"

Publicerad 13 maj 2020 kl 07.55

Vetenskap. Den svenska coronastrategin utgår från att "flockimmunitet" ska uppnås så att viruset slutar spridas. Men enligt en ny studie är förhoppningen om flockimmunitet en illusion, rapporterar RT.

Gilla artikeln på Facebook

Den nya italienska studien innebär ett nytt hårt slag mot Sveriges strategi, som går ut på att medvetet låta en stor del av befolkningen smittas av covid-19.

Tanken med strategin uppges vara att när en tillräckligt stor andel av befolkningen har genomgått smittan så uppstår en "flockimmunitet" som gör att viruset slutar att spridas.

Enligt studien från det italienska institutet ISPI är länderna i Europa långt ifrån att nå de exponeringsnivåer som krävs för den typen av immunitet. I Belgien, som toppar listan, beräknas fortfarande bara 6,2 procent av befolkningen ha smittats hittills.

Motsvarande siffra i Sverige är endast 2,5 procent. Den siffran inte i närheten av de 40 procent som enligt svenska experter krävs för att nå flockimmunitet.

– Även om dessa siffror skulle ha underskattats med 50 procent kommer majoriteten att fortsätta att exponeras för viruset. Massimmunitet är en fantasi, säger Carlo Rosa, vd för Diasorin, ett italienskt bioteknikföretag som producerar coronatester för Europa, till Financial Times.

– Ingen vet vad som kommer att ske härnäst. Vi måste vara förberedda, särskilt när den årliga influensasäsongen inleds i höst, fortsätter hon.

För att nå någon form av flockimmunitet måste andelen som exponerats för viruset vara över 70 procent, enligt studien. Det är 28 gånger fler än andelen som för närvarande beräknas ha smittats i Sverige, skriver RT.

Sajten noterar att de svenska medierna ändå genomsyras av artiklar om att "flockimmunitet" snart kan ha uppnåtts i landet.

I måndags riktade WHO-chefen Michael Ryan mycket hård kritik mot den svenska strategin, som han beskrev som "brutala kalkyler som inte sätter människor, liv och lidande i centrum".


PK-avhoppare förklarar läget i bok om evolution. Genetiken visar att mänskligheten kan delas upp i raser med olika egenskaper, menar han.31 Plus

Forskarna om plötsliga ombytet. Omvälvande händelse runt 1000 f.Kr. förklarar religiösa tabut.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Köper jätteannonser mot "bankmaffia"

Slaget om silverpriset fortsätter.. Småsparare köper nu annonser mot prisdumpande blankare i banksektorn.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

"Sveriges Soros" förlorar tvist mot staten. Riskkapitalisten Gabriel Urwitz, 71, tvingas punga ut igen.0 

Mer från Vetenskap

Corona ökar risken att föda för tidigt

Gravida kvinnor läggs till som riskgrupp.. Ökar riskerna för barnet att födas för tidigt.0 

Okända apokalypsen som tros ha dödat neandertalarna

Nya upptäckten.. Katastrofal klimatförändring gjorde solljuset dödligt.0 Plus

Därför tror astronomer att denna planet är BÄTTRE än jorden

Större, varmare och våtare.. Pekar ut 24 kandidatplaneter som mer förmånliga för liv.0 Plus

Vetenskap

Populär kemikalie ger barn lägre IQ. Finns överallt – först nu har den undersökts.0 

Kultur