Rysslands krig mot IS
Rysk stridspilot gör tumme upp.

Sura miner i USA när Ryssland bombar CIA-tränade islamister

Publicerad 2 oktober 2015 kl 15.12

Utrikes. Ryska stridsflygplan fortsätter under fredagen att bomba islamistiska terror- och rebellgrupper i Syrien, men i USA är valet av måltavlor för bomberna kontroversiellt.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt Reuters har minst en av de rebell­grupper som tränats av den amerikanska underrättelse­tjänsten CIA träffats av ryska bomber. De USA-understödda rebell­grupperna slåss sida vid sida med terror­stämplade islamistiska rebell­grupper som Al-Nusra­fronten och Islamiska fronten.

Vidare citerar nyhetsbyrån libanesiska nyhetskällor som uppger att Iran tänker sluta upp i kriget på Syriens och Rysslands sida. Iranska soldater är, enligt samma källor, på väg till Syrien för att tillsammans med den syriska armén genomföra en markoffensiv mot rebellgrupperna.

Det ryska militärhögkvarteret uppger att tio flygräder genomfördes natten till fredagen där sju olika mål bombades. Bland annat bombades vapendepåer och en kommandopost i närheten av Aleppo, en region som kontrolleras av islamistiska rebellgrupper som både slåss mot Islamiska staten såväl som president Bashar al-Assad. Även mål nära IS huvudstad al-Raqqa uppges ha bombats under natten.

USA är inte bara irriterade för att de rebellgrupper i Syrien som tränats av CIA nu angrips av ryskt stridsflyg, militärledningen oroas även över att trängseln i luftrummet ska leda till incidenter. Igår morse hade det amerikanska militärhögkvarteret och den ryska militärledningen en videokonferens där situationen i Syrien diskuterades, skriver Pentagon på sin hemsida. Bland annat ska de båda partnerna försöka komma överens när det gäller tillträdet till det syriska luftrummet så inga tråkigheter inträffar mellan de båda militära supermakterna.

Ryssland har tidigare beordrat USA att hålla sig borta från syriskt luftrum, något som amerikanerna vägrat göra. Ryssland har, tillskillnad från USA, tillstånd från den syriska regeringen att genomföra flygattacker inne i Syrien.


Tusentals protesterade på Facebook. Men utpekade mannen får jobba kvar inom staten – trots bildbevis.0 Plus

Afghanerna våldtog flickor. Ett av offren försökte ta sitt liv efter övergreppen – men våldtäktsmännen får milda straff.0 Plus

Nyheter från förstasidan

SD-tjänsteman portas av partiet

Ville skapa "svenska zoner". SD reagerar snabbt på vänsterextrema Expos avslöjande.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Spotify och P3 i all ära. Men varför låter föräldrar sina barn lyssna på sånt här?0 

Vetenskap

Historisk tillfällighet slog ut elbilen. Biltyperna konkurrerade om herraväldet redan från start.0 Plus

Vikingar bodde i Amerika år 1021. Byggde hus på kontinenten för exakt 1.000 år sedan.0 

Kultur

Rapparen: Spotify "en väg in i kriminalitet". "Det största du kan vara är en gangster med mikrofon".0