Sveriges väg mot krig

Svenska debatten: "Man måste få ha husdjur i skyddsrum"

Publicerad 20 januari 2024 kl 16.15

Inrikes. Låt svenska allergiker vänta utanför skyddsrummen om det blir krig och ändra reglerna så att man får ta med sig sina husdjur. Det kräver nu många hundägare, som vägrar lämna sina husdjur hemma om tredje världskriget bryter ut.

Dela artikeln

Sedan det stått klart att husdjur kan behöva lämnas kvar om Ryssland börjar bomba svenska städer har det uppstått en livlig debatt där intressegrupper nu kräver att skyddsrummen byggs ut för att passa djur och att allergiker tillsvidare ska få vänta utanför om hundägare väljer att ta med sig sin livskamrat ned i skyddsrummet.

Att lämna hunden hemma när det smäller är nämligen inte aktuellt, enligt djurägarnas intresse­organisationer.

– Den är beroende av dig hela tiden och i ett visst läge ska du skita i den och gå ner i ett skyddsrum. Det håller ju inte, säger ordföranden i Blekinge kennelklubb, Ove Johansson, till Sydöstran.

Även i norra Sverige kräver många djurägare att få ta med sig husdjuren in och att allergiker ska vänta. Östersunds-Posten uppger sig ha blivit fullständigt dränkt i insändare när liknande förslag kom från djurägare i samband med att Ukraina-kriget bröt ut.

"Det känns lite otippat att många människor i resonemang om vad vi ska göra när kriget kommer, väljer att sätta djur före människor", konstaterade tidningens krönikör Kicki Gustafsson då.

I Sveriges Radio säger nu representanter för Blå stjärnan, en organisation som har till uppgift att säkra livsmedelsförsörjningen vid tredje världskriget genom att evakuera lantbruksdjur där det smäller som mest, att de dagligen blir nedringda av hundägare och liknande som anser att organisationen bör ta hand om deras djur om kriget bryter ut.

Eva Ladberg, själv hundägare och utbildningskonsulent på Blå Stjärnan, uppmanar allmänheten att istället planera för att lösa situationen för sina djur själv. Antingen genom att ordna en värdig avlivning, genom att placera djuren i tunnlar eller genom att låta djuren stanna hemma.

– Fundera lite vad som finns nära. Bor man i Stockholm så finns det jättemånga tunnlar och tunnelbanan, så där är det inga problem.

Och om det blir en längre evakuering så bör man ha en plan för att själv avliva djuren.

– Vill man lämna djuren eller avliva dem? Det är lite så jag har tänkt, att då har vi en jägare i området som kanske skulle kunna göra det då, säger Ladberg.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Coronavaccin

Läkare och makthavare hängdes 1948. Här är okända dokumentet som klassar tvångs­vaccinering som brott mot mänskligheten – än idag.0 Plus

Portabel "skyddskupol" skyddar styrkorna på marken. Samtidigt storsatsar Sverige på föråldrade amerikanska Patriot-system.0 Plus

Ekonominyheter

Klart: Personer födda 1957 kompenseras

Så mycket får du – om du är född rätt år.. Årskullen har missgynnats av skattelagstiftningen och höjda åldersgränser.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.