Foto: Mike Costello/AfghanistanMatters

Svenska veteraner riskerar fosterskador och cancer

Publicerad 27 januari 2012 kl 19.52

Inrikes.Sveriges snart 10-åriga krig i Afghanistan kan få tragiska hälsoföljder för många svenska soldater. Nu varnar forskare för att uranvapen som kan ha använts i kriget riskerar att ge svenska veteraner en ökad risk för fosterskador och cancer.

Gilla artikeln på Facebook

Det handlar om projektiler som innehåller uran och som används­ därför att de är mycket­ tyngre­ än bly och kan tränga igenom tungt pansar. Uranvapen domineras av uranisotopen U-238, men i projektilerna finns även U-235 (s.k. utarmat uran) och låganrikat­ uran, liksom små mängder plutonium.

Vid nedslag brinner projektilerna med hög temperatur och skapar stoft som lätt sprids. När stoftet in­andas kan partiklar fastna i lungorna och nå andra organ i kroppen.

Enligt en rad tunga forskare, som nu uttalar sig på Aftonbladet Debatt, kan uranvapen orsaka cancer,­ missbildningar och ökad dödlighet. I debattartikeln, som undertecknats av bland andra Anders Romelsjö, professor i folkhälsovetenskap och Anders Brahme, professor i strålningsfysik, har man funnit en signifikant ökning av barnleukemi i Basra i Irak och en fyrfaldig ökning av cancer samt en hög nivå av fosterskador i Falluja i samma land. På båda ställena har hårda strider pågått mellan trupper från USA och Irak 2004.

Sveriges riksdag har tidigare avslagit motioner om förbud mot uranvapen, vilket forskarna är kritiska till.

"Olika uppgifter tyder på att uranvapen kan ha använts i ­Afghanistan. Bör inte regeringen utreda om att svenska soldater i Afghanistan har exponerats för uranvapen och om Bofors tillverkar, eller tillverkat, dessa vapen?", skriver forskarna på Aftonbladet Debatt.


Brittiske författaren Douglas Murray om vår tids stora katastrof. "När de flesta som lever idag når slutet av sitt liv kommer Europa inte längre vara Europa."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.