Svenskt kultspel ska censureras efter PK-påtryckningar

Publicerad 20 oktober 2019 kl 12.01

Kulturnyheter. Efter påtryckningar från media har den svenska spelutvecklaren Paradox Interactive PK-anpassat det kommande strategispelet Crusader Kings 3. Bland annat har det kristna stridsropet "Deus vult" strukits, rapporterar RT.

Gilla artikeln på Facebook

I den tredje delen av kultförklarade spelserien Crusader Kings kommer korsriddarnas stridsrop "Deus vult!" ("Gud vill det" på latin) att strykas helt.

Dessutom görs andra politiskt motiverade förändringar i uppföljaren efter påtryckningar från media, skriver RT.

Nate Crowley, redaktör på sajten Rock Paper Shotgun, skryter om att han han påtalat för Paradox Interactive att "Deus vult" har "blivit en motbjudande mem som omhuldas av rasister på internet".

Vänsterjournalisten fick sedan svar från den svenska utvecklaren, som enligt honom "med eftertryck" bedyrade att stridsropet inte skulle vara med i Crusader Kings 3.

"Det är uppfriskande, men i ett spel som utspelas under en tid med konflikter som fetischeras av moderna fascister är det bara toppen av ett isberg", skriver Nate Crowley.

Han lovar att under de kommande veckorna "skriva mer om hur Paradox hanterar de politiskt känsliga frågor som väcks när man gör ett spel om korstågen". Crowley kommer också noga följa hur de svenska utvecklarna "hanterar representationen av icke-europeiska kulturer".

Crusader Kings är en spelserie som äger rum under korstågen och som förlitar sig på historisk noggrannhet. Därför uttrycker många fans nu oro för att spelupplevelsen ska bli lidande när innehållet PK-anpassas, rapporterar RT.

"Att ta bort Deus vult eftersom ett litet antal individer tycker att det är kränkande är totalt nonsens. Det är ett historiskt spel och Deus vult har ingenting med modern politik att göra", skriver exempelvis en användare på Twitter.

Speljournalister har sedan tidigare riktat in sig på Crusader Kings och begreppet från korsriddarna. Vänstersajten Newsweek skrev år 2018 om hur Crusader Kings 2 använde sig av "ett stridsrop från altright" i marknadsföringen.

I Crusader Kings 2 förekom även jihadister och det motsvarande muslimska stridsropet "Allah är större" (Allahu akbar). Det finns inget som tyder på att "Allah är större" kommer att strykas i uppföljaren, konstaterar RT.


"Klimathotet"

Går steget längre än Greta. Nu presenteras slutgiltiga lösningen på "klimatkrisen".0 Plus

Familjen som flydde Sverige

Sverige tvångsplacerade henne hos arabisk bidragsfamilj. Då "kidnappade" pappan sina egna döttrar och flydde landet – nu talar hon ut i utländsk media.0 Plus

Nyheter från förstasidan

SwebbTV nekas bankkonto: "Stöd i penningtvättslagen"

Willgert: "Kan ha politiska motiv". Storbankerna stänger dörren för ännu en alternativmedia.0 

Ekonominyheter

ECB flaggar för åtgärder mot bitcoin

"Kryphål kommer de att användas".. Samtidigt stiger kryptovalutan bitcoin kraftigt.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

"Därför stämmer jag Swedbank". Widar Nord om sin tvist med S-märkta bankjätten.0 

Eldsvåda hjälpte Hitler krossa oppositionen 1933. Man kan ana varför Demokraterna vill framställa ett mindre upplopp som en statskupp, skriver Jan Tullberg.0 

Mer från Kulturnyheter

Krav på att Trump digitalt raderas från Ensam hemma

Efter Twitter-avstängningen.. Föreslår digital bortretuschering av presidenten.0 

Här är Sveriges fulaste byggnad någonsin

Arkitekturskolan "klar vinnare".. "Har tagit fasta på vad människor finner trivsamt och vackert för att sedan göra precis tvärtom."0 

Mångfald och genus i ny barnbibel

Kulturmarxistisk satsning för de minsta.. Biskop försvarar att han tvingats kalla Gud för "han" på ett par ställen.0 

Vetenskap

Så drabbas DIN ekonomi av satsningen på vindkraft. Svenska forskare sågar "energiomställning" från kärnkraft.0 Plus

Kultur

Breaking Bad-stjärnan kritisk till "cancel culture". Samhället har blivit hårdare och mindre tolerant, enligt Bryant Cranston.0 

"N***rtårtan" i topp när SVT summerar tiotalets största kulturdebatter. Lena Adelsohn Liljeroth (M) satte kniven i blackface-tårta 2012.0