Svenskt kultspel ska censureras efter PK-påtryckningar

Publicerad 20 oktober 2019 kl 12.01

Kulturnyheter. Efter påtryckningar från media har den svenska spelutvecklaren Paradox Interactive PK-anpassat det kommande strategispelet Crusader Kings 3. Bland annat har det kristna stridsropet "Deus vult" strukits, rapporterar RT.

Gilla artikeln på Facebook

I den tredje delen av kultförklarade spelserien Crusader Kings kommer korsriddarnas stridsrop "Deus vult!" ("Gud vill det" på latin) att strykas helt.

Dessutom görs andra politiskt motiverade förändringar i uppföljaren efter påtryckningar från media, skriver RT.

Nate Crowley, redaktör på sajten Rock Paper Shotgun, skryter om att han han påtalat för Paradox Interactive att "Deus vult" har "blivit en motbjudande mem som omhuldas av rasister på internet".

Vänsterjournalisten fick sedan svar från den svenska utvecklaren, som enligt honom "med eftertryck" bedyrade att stridsropet inte skulle vara med i Crusader Kings 3.

"Det är uppfriskande, men i ett spel som utspelas under en tid med konflikter som fetischeras av moderna fascister är det bara toppen av ett isberg", skriver Nate Crowley.

Han lovar att under de kommande veckorna "skriva mer om hur Paradox hanterar de politiskt känsliga frågor som väcks när man gör ett spel om korstågen". Crowley kommer också noga följa hur de svenska utvecklarna "hanterar representationen av icke-europeiska kulturer".

Crusader Kings är en spelserie som äger rum under korstågen och som förlitar sig på historisk noggrannhet. Därför uttrycker många fans nu oro för att spelupplevelsen ska bli lidande när innehållet PK-anpassas, rapporterar RT.

"Att ta bort Deus vult eftersom ett litet antal individer tycker att det är kränkande är totalt nonsens. Det är ett historiskt spel och Deus vult har ingenting med modern politik att göra", skriver exempelvis en användare på Twitter.

Speljournalister har sedan tidigare riktat in sig på Crusader Kings och begreppet från korsriddarna. Vänstersajten Newsweek skrev år 2018 om hur Crusader Kings 2 använde sig av "ett stridsrop från altright" i marknadsföringen.

I Crusader Kings 2 förekom även jihadister och det motsvarande muslimska stridsropet "Allah är större" (Allahu akbar). Det finns inget som tyder på att "Allah är större" kommer att strykas i uppföljaren, konstaterar RT.


Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Asylkaoset

Afghanen dödade ung student när han misslyckades med att vålda henne. Vänsterextremister skrek "rasistpack!" åt ungdomar som protesterade mot bestialiska mordet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Mer från Kulturnyheter

Odenstaty invigdes i Staffanstorps kommun

Statyn är tre meter hög och sex ton tung.. Har Odenstatyett som grävts upp i Uppåkra som förebild.0 

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film

Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.. Icke-vita, homosexuella, kvinnor och liknande ska kvoteras in i filmerna.0 

"Mångfaldskriterier" införs för nominerade filmer. Anklagas för att dela ut priser till för många "vita män".0 

Vetenskap

Svensk studie: Vissa får för få antikroppar för att upptäckas. Alla undersökta coronapatienter hade antikroppar.0 

Forskare har lyckats studera extremt sällsynt grundämnde. Endast 70 mg astat finns i jordskorpan.0 

Kultur

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0