Lena Mellin intervjuas av DR.

Svenskt medieklimat granskas av dansk TV

Publicerad 27 november 2016 kl 16.33
Av Mattias Albinsson

Media. I en ny dansk dokumentär­serie med titeln "Kampen om sanningen" granskas bland annat det svenska medieklimatet.

Gilla artikeln på Facebook

Serien består av sex delar och under veckan sändes det andra avsnittet av danska public service-kanalen DR2. I det har TV-teamet bland annat besökt Malmö och Stockholm för att skildra och försöka förstå hur svensk media arbetar.

Aftonbladets Lena Mellin, Expressens ledarskribent Anna Dahlberg, Sydsvenskans chefredaktör Pia Rehnquist och frilans­journalisten Joakim Lamotte är några av de svenska röster som får komma till tals i inslaget. Även Nyheter Idags Chang Frick intervjuas i programmet.

Tonårsflickor läxas upp
I Danmark finns en fascination för hur frågor som har med invandring- och asylpolitik att göra kommit att bli så pass tabubelagda i Sverige. Bland annat besöker TV-teamet Stockholms­festivalen We are Sthlm, som uppmärk­sammats för sitt stora antal sexövergrepp, tillsammans med Lamotte.

– Det är afghaner, det är afghaner, de är de vildaste, säger en högljudd grupp invandrar­tjejer om de män som tafsar.

– Vad har du för belägg för det? utbrister Lamotte och försöker tillrättavisa ungdomarna.

– När ni säger så, då hänger ni ju ut alla afghaner!

Tonåringarna står emellertid på sig, trots den politiskt korrekta uppläxningen, och säger att det är deras egna upplevelser att det är afghaner som tafsar.

Svenskt medieklimat farligt
De svenska medie­personligheternas utspel varvas i inslaget med att danska journalister får kommentera dem och ge sin syn på samma frågor. En av de frågor där etablerade svenska och danska medier har olika uppfattning är huruvida man ska vara öppen med brottslingars etnicitet eller ej.

– Vår utgångspunkt är att vi nämner folks etnicitet om det har betydelse, och det har det nästan alltid, säger danska Ekstrabladets chefredaktör Poul Madsen.

– För om vi undanhåller det skulle det vara många som anklagar oss för att ha en agenda.

Aftonbladets Lena Mellin tycker, föga oväntat, tvärtom att etnicitet är irrelevant i nyhets­rapporteringen:

– I 99 fall av 100 har jag svårt att tro att det har något som helst med saken att göra, säger hon.

Madsen säger också att ett repressivt medie­klimat är farligt eftersom det gör att missnöjet gror under ytan. Sydsvenskans Pia Rehnquist känner sig istället mer "bekväm" med den svenska politiskt korrekta tonen.

– Jag är ju mer bekväm med den samtalston och syn på och respekt för individer som jag uppfattar att vi har i Sverige, säger hon.

Besöker Iran
Den första delen av dokumentär­serien sändes förra veckan. I det inslaget får tittarna följa med till Iran för att bland annat se hur den statliga TV-kanalen Press TV arbetar.

Iran rankas som nummer 169 av 180 länder i det press­frihetsindex som tagits fram av Reportrar utan gränser. Den danska journalisten Martin Krasnik förklarar den iranska medie­satsningen som ett svar på ett ökande medietryck från utlandet.

– Iranierna är pressade av TV-stationer i Västvärlden och Mellanöstern som utmanar det monopol som den iranska regimen har haft, säger han.

Nästa avsnitt av "Kampen om sanningen" sänds på torsdag.


Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.