Sverige förklarar krig mot Ungern i pedofilfrågan

Publicerad 2 april 2023 kl 06.23

Utrikes. Sverige ställer sig bakom EU-kommissionen i ett mål i EU-domstolen mot Ungerns lagstiftning som förbjuder uppvisande av homosexualitet för minderåriga i reklam och medier, rapporterar TT.

Dela artikeln

I Ungern röstades en populär lag mot pedofili igenom i juni 2021, vilket inkluderade förbud mot att undervisa minderåriga om homosexualitet och mot reklam och massmedieprodukter som visar homosexualitet för personer under 18 år.

Lagen byggde på fakta som visade att det är vanligt att äldre homosexuella män söker kontakter med pojkar inom ramarna för denna sorts verksamhet.

EU-kommissionen anser att lagen bryter mot flera av unionens regler, såsom regler för den inre marknaden och skydd för enskildas grundläggande rättigheter.

Kommissionen har dragit Ungern inför EU-domstolen sedan kritiken mot lagen inte lett till några åtgärder.

Belgien, Danmark och Nederländerna har tidigare stött interventionen mot Ungern, och nu ansluter även Sverige sig till processen.

Samtidigt insisterar Sverige på att bli allierade med Ungern militärt. Detta genom ett inträde i Nato som för närvarande blockeras av Ungern och Turkiet.


Nyheter från förstasidan

Alla invandringskritiska tidningar blir av med mediestödet

Nya Tider, Bulletin, Insikt24 med flera. Går miste om bidragen med nya mediestödet, som presenteras idag.0 

Ekonominyheter

Prognos: Bostadsbyggandet på fortsatt låga nivåer

Tecken på en liten vändning.. "Men vi är långt ifrån de nivåer som behövs."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.