Genrebild.

Sverige slår rekord – i antal barn som rånas

Publicerad 17 augusti 2019 kl 09.11

Inrikes. Det sker en mycket kraftig ökning av personrån av unga människor i Sverige. Det visar siffror från Brottsförebyggande rådet, BRÅ, enligt SVT.

Gilla artikeln på Facebook

Antalet rån mot barn under andra kvartalet i år har uppnått en ny "rekordnotering", som SVT uttrycker det.

Det anmäldes 637 rån mot unga under 18 år – fler än någonsin. Under samma period 2017 var motsvarande siffra 358. 2018 var den 505.

Går man till baka till 2015 var antalet anmälningar under hela året 1.084. Förra året var siffran 1.896, alltså en ökning med runt 75 procent.

Men bara under det här årets första sex månader att det gjorts 1.247 anmälningar, alltså mer än hela 2015. Håller trenden i sig, slutar siffran för i år på runt 2.500 rån av barn.

I juni sade polisen i Växjö att gärningsmännen är "andra generationens invandrare". Även under personrånen i Nacka efterlyste polisen invandrare. Någonting om invandring nämner dock inte SVT. 

– Det kan vara fråga om en överflyttning från rån mot äldre och mot butiker där man tidigare kunnat få tag på kontanter. Det har blivit svårare och då ger man sig på en grupp som inte kan skydda sig lika bra. De har också det andra ungdomar vill komma åt, som mopeder, telefoner och smycken, säger Sven Granath som är kriminolog på polisen, till SVT.


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Förslaget: Husägare ska betala 1,4 miljoner till VVS-branschen – per dag. Det nya lagförslaget är omotiverat och orimligt, skriver Landsbygdspartiets talesman Arne Gunnarsson i denna insändare.0 

Vetenskap

Google-visselblåsaren: "En orwellsk mardröm till censurmaskin". Zachary Vorhies om tiden hos IT-jätten och efterspelet.0 

Banbrytande läkemedel föryngrar människor. Forskarna själva chockade av resultatet.0 Plus

Kultur

Vänsterextremist åtalad för attack mot Dan Park. Hällde milkshake över gatukonstnären under AFS-möte.0 

Sabaton i allvarlig bilolycka. "Vi är glada över att vara vid liv."0