Stringern i Notre Dame

Prisbelönte SR-profilen döms till 28 års fängelse för terrordådet i Paris

Publicerad 15 oktober 2020 kl 13.37

Media. 43-årige Massip Farid Ikken, tidigare journalist på Sveriges Radio, döms till 28 års fängelse för ett terrorattentat i Paris 2017. Det rapporterar AP.

Gilla artikeln på Facebook

Massip Farid Ikken gick, beväpnad med en hammare, den 6 juni 2017 till attack mot en grupp poliser utanför katedralen Notre Dame i Paris.

– Det här är för Syrien! skrek den skatteavlönade journalisten från Sverige när han gick till attack.

En polisman fick lättare skador vid attacken, som fångades på film av en övervakningskamera. En kollega till den attackerade polisen drog blixtsnabbt sitt tjänstevapen och sköt Massip Farid Ikken i bröstet.

Innan attacken utanför den berömda katedralen hade den 43-årige journalisten spelat in en video där han svor trohet till terrorgruppen Islamiska staten.

Massip Farid Ikken, som kommer från Algeriet, bodde i Sverige mellan 2006 och 2013 och studerade journalistik här. 2009 fick han praktik på Södermanlands Nyheter och efter det jobb på statliga Sveriges Radio. Han har även skrivit för Dagens Industri och Upsala Nya Tidning.

Den 43-årige journalisten hyllades i politiskt korrekta kretsar för ett reportage om asylsökande i Sverige, och fick för det pris från EU-kommissionen. När han lämnade Sverige hade han ett flertal obetalda skulder.

Terrordådet 2017 var ett i raden av en serie islamistiska terrordåd som skakat Frankrike från 2015 och framåt. Nu har Massip Farid Ikken dömts till 28 års fängelse för terrorattentatet för drygt tre år sedan.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Media

Vetenskap

Så såg svenskarna ut för 8.000 år sedan. Återskapas med hjälp av skallar och DNA.0 

Kultur

Roger Waters till Zuckerberg: "Fuck you". Erbjöds "gigantisk summa pengar" av Facebook.0 

Abortaktivistens bild upprör. "Så där håller man inte ett spädbarn."0