Sveriges Radio
Radiohuset i Stockholm.

Sveriges Radio om vänsterrekryteringen: "Hon var den mest lämpade"

Publicerad 27 augusti 2015 kl 19.25

Media. Statliga Sveriges Radio har under sommaren rekryterat vänstertidningen ETC:s redaktör Mariela Quintana Melin till P4 Stockholm.
– Hon var den mest lämpade, tycker Mårten Randberg som är vikarierande kanalchef.

Gilla artikeln på Facebook

Mariela Quintana Melin arbetade tidigare som redaktör på vänstertidningen ETC – en tidning som bland annat kallat de vänsterextrema kravallerna i Kungsträdgården förra hösten för "en femte våg" av "antirasism".

Vid kravallerna misshandlades flera poliser och 16 stycken vänsterextremister står just nu åtalade för bland annat grov misshandel, misshandel och våldsamt upplopp under de vänsterextrema våldsamheterna – våldsamheter som ETC var snabba med att ge polisen skulden för.

Här går fritidsledaren till attack mot polisen

Under sommaren har Quintana Melin rekryterats av P4 Stockholm på statliga Sveriges Radio. Mårten Randberg är vikarierande kanalchef på P4 Stockholm – han tycker att den vänsterorienterade redaktören var "den mest lämpade" när den skattefinansierade mediejätten skulle nyrekrytera.

– När det gäller Mariela så gjorde vi bedömningen att hon har rätt sorts kompetens, en kompetens som vi inte har och som vi behöver, säger han till Fria Tider och tillägger:

– Det handlar om vad hon har gjort under hela sin journalistiska bana. Hon har varit på ETC under en kortare tid av sin journalistiska tid och så har hon jobbat i söderort, och det var i söderort vi ville ha en reporter. När vi gjorde det här urvalet ansåg vi att hon var den mest lämpade utav dem som hade sökt, hon hade en kompetens och ett brett kontaktnät och så vidare.

Quintana Melin gör för det mesta starkt vänsterpolitiskt färgade radioinslag. Så sent som igår gjorde hon ett inslag där hon ondgjorde sig över att det inte är obligatoriskt för blivande frisörer att lära sig att klippa afrikaners hår.

Men rekryteringen av Quintana Melin är bara den senaste i raden som SR gjort från den politiska vänsterkanten i Sverige. Under våren rekryterade det statliga mediebolaget My Vingren från Researchgruppen – ett kriminellt nätverk av vänsterextremister vars frontfigurer är dömda för våldsbrott.

Ekot rekryterar aktivist från Researchgruppen

Trots det säger Randberg att man försöker upprätthålla bilden av SR, som kostar skattebetalarna 2,1 miljarder varje år, som opartisk och pålitlig.

– Det här med att vi ska vara oberoende, det är ju superviktigt. I vår mediala tid som vi lever i när det är mycket tyckarjournalistik, så är det något vi tar upp under våra anställningsintervjuer och rent generellt sett pratar med folk som vi ska anställa om därför att Sveriges Radio har en väldigt hög ribba för att vi ska behålla den trovärdighet som vi har, säger han.

– De som vi anställer ska hålla sig till det regelverk som vi har för Sveriges radio och jag tror att Mariela kommer att klara av det galant för hon är en journalist och hon är en erfaren journalist.

Tror du att det hade varit lika lite kontroversiellt, eller lika acceptabelt, från Sveriges Radios håll att anställa någon som kommer från det högerpolitiska spektrumet istället för det vänsterpolitiska?
– Den är väldigt hypotetisk den frågan, så jag kan faktiskt inte svara på den. När jag sitter i en anställningssituation så måste jag ta hänsyn till; vad är det vi behöver och vad är det för kompetenser som de sökande har? så jag kan inte riktigt svara på den frågan.

Sveriges Radio har gjort ett antal sådana här rekryteringar den senaste tiden, man har även rekryterat från vänsterkriminella Researchgruppen som är ett kriminellt nätverk som består av gamla våldsverkare på vänsterkanten. När du pratar om att det skulle vara en hypotetisk fråga, menar du då att ni aldrig rekryterar annat än sådana som har vänsterradikala åsikter till SR? Eller hur menar du att frågan är hypotetisk?
– Jag menar att i den här rekryteringen har jag valt ut dem som har de rätta kvalifikationerna och så gör jag en bedömning där. Och att i det läget börja prata om att om någon som har jobbat på den och den tidningen eller har bott där och där eller har de och de erfarenheterna, det blir en frågeställning som jag tycker blir jättesvår att svara på, jag kan inte det.

– Sedan vill jag bara vara tydlig med att jag står för de rekryteringar som jag gör, för du pratar om Sveriges Radio generellt och andra redaktioner, utan vi är ansvariga för de medarbetare som jobbar hos oss. Jag kan inte sätta in det här i ett generellt Sveriges Radio-perspektiv, då måste du i sådana fall flytta högre upp i organisationen.


Nya bilder visar: Stalins ubåt fick in fullträff. Endast sju av 40 ombord överlevde S-märkta militärtransporten till Tredje riket.0 Plus

"Rasistisk attack" väcker starka känslor. Kvinnan fick näs- och kindbenen brutna av männens oprovocerade våld.0 Plus

Vansinneskörningen i Malmö

Körde sin Mercedes rakt in i parkerade bilar under vansinnesfärd. Mammans ben var "söndertrasat" när den 21-årige bidragstagaren valde att avvika i riktning mot Rosengård.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Polen: Ska vara olagligt att göra som Twitter

Fördömer blockeringen av Donald Trump. Polens nya lagstiftning stoppar godtycklig censur av oliktänkande.0 

Ekonominyheter

Facebook och Twitter förlorar miljarder

Marknaden orolig för hur plattformarna kommer klara sig.. Donald Trumps 89 miljoner följare stod för 40 procent av trafiken på Twitter.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

"Därför stämmer jag Swedbank". Widar Nord om sin tvist med S-märkta bankjätten.0 

Eldsvåda hjälpte Hitler krossa oppositionen 1933. Man kan ana varför Demokraterna vill framställa ett mindre upplopp som en statskupp, skriver Jan Tullberg.0 

Mer från Media

Träningsgurun Golden One blockerad på Instagram, Facebook

Postade inlägg om livsstil och hälsa.. Nu raderar Instagram och Facebook allt innehåll för Marcus Follin, 31.0 

Vogue hyllar Kamala Harris – anklagas för rasism ändå

"En av de största rasisterna i media.". Rasande Twittermobb till attack mot modemagasinets nya omslag.0 

Vänsteraktivist på DN ny medieombudsman

Caspar Opitz utsedd av branschen.. Kommer närmast från en post som redaktionschef på DN.0 

Vetenskap

Så drabbas DIN ekonomi av satsningen på vindkraft. Svenska forskare sågar "energiomställning" från kärnkraft.0 Plus

Kultur

"N***rtårtan" i topp när SVT summerar tiotalets största kulturdebatter. Lena Adelsohn Liljeroth (M) satte kniven i blackface-tårta 2012.0