Bokmässan 2016
Jan Helin är programdirektör på SVT.

SVT ångrar att Nya tider fick delta i TV

Publicerad 28 september 2016 kl 19.54
Av Mattias Albinsson

Media. Sveriges Televisions program­direktör Jan Helin, tidigare chef­redaktör för Aftonbladet, ångrar att Nya tiders Vavra Suk fick delta i TV i samband med bokmässan. Det skriver SVT på sin hemsida.

Gilla artikeln på Facebook

Suk bjöds in för att, tillsammans med Dagens Nyheter-profilen Henrik Arnstad, delta i Aktuellt i torsdags­kväll förra veckan. Det är något det statliga TV-bolaget fått massiv kritik för från vänster­håll.

Så här skriver exempelvis vänster­liberala DN:s chef­redaktör Peter Wolodarski på Twitter:

"Demokrat får 'debattera' mot extremist i Aktuellt. Programledaren fördelar ordet i opartisk anda. Lögner sprids. Vad håller SVT på med?" I ett annat inlägg skriver han: "SVT är enligt sitt sändningstillstånd inte opartiskt när det gäller demokratin och alla människors lika värde. Har Aktuellt glömt?"

Och Helin håller med Wolodarski.

"Det är en kritik som träffar och stämmer till eftertanke. Det finns inte två sidor av saken i ämnet alla människors lika värde. Det går inte att förhålla sig opartisk till den värdegrunden och samtidigt säga sig omfatta den", skriver han.

Helin är uttalad anhängare av ett journalistiskt synsätt som går ut på att inte båda sidor ska få komma till tals så att läsaren eller tittaren kan bilda sig en egen uppfattning. Istället menar han att det är journalistens uppgift att avgöra vad som är rätt och fel, sant och falskt.

"Journalistiken måste orka fram­härda i fakta­granskning och med objektiviteten som metod söka sanning. Den trend som i USA kallas för 'he said, she said'-journalistik är en återvänds­gränd", skriver han.

Efter kritiken har Aktuellts redaktion kallat till extra­insatt möte för att diskutera hur man ska förhålla sig till människor som har en annan politisk åsikt än SVT:s officiella linje.

Förtydligande med anledning av Nya tiders medverkan i SVT


Brottsvåg på badhusen

Helgbesöket på badet blev en mardröm. Män från Mellanöstern sexofredade Ann-Sofie, hennes fjortonåriga styvdotter och elvaåriga systerdotter.0 Plus

Sex med flyktingbarn

Talar ut anonymt på vänstersajt. Nu väcks frågan om svenska kvinnors sex med flyktingbarn kan vara övergrepp.0 Plus

Nyheter från förstasidan


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.