Bokmässan 2016

Nationalister får ställa ut på bokmässan – till sist

Publicerad 31 augusti 2016 kl 21.17

Media. Den nationalistiska tidningen Nya Tider får nu – efter en andra omsvängning från arrangörerna – ställa ut på bokmässan i Göteborg, rapporterar Dagens Nyheter. Detta sedan tidningens ägare Alternamedia hotat bokmässan med rättsliga åtgärder om de frånträder avtalet.

Gilla artikeln på Facebook

Årets tema för bokmässan var yttrandefrihet och därför väckte beslutet att porta Nya Tider häftig debatt. Bland annat kritiserades beslutet att portförbjuda den nationalistiska tidningen av journalisten Janne Josefsson och yttrandefrihets­debattören Nils Funcke.

Efter påstötningar från Nya Tider har bokmässan nu tvingats backa från beslutet, eftersom bokmässan efter en undersökning konstaterat att man inte kan stoppa dem från att medverka, skriver DN.

– Vi hamnade i en situation där vi behövde ta reda på vilka möjligheter som fanns. Och oavsett vår hållning visade undersökningen att vi saknar legal grund att säga upp avtalet, säger arrangören Maria Källsson till tidningen.

Advokaten Tobias Ridderstråle agerade rådgivare åt Nya Tider i tvisten med bokmässan.

– Bokmässan ville sätta stopp för Nya Tiders deltagande med hänvisning till att tidningen inte delar mässans värdegrund. Men avtalet innehåller inga bestämmelser om att utställarna på mässan måste bekänna sig till någon särskild värdegrund, eller hur den värdegrunden i så fall skulle se ut, säger Ridderstråle till Fria Tider.

Enligt advokaten var saken juridiskt sett "helt okomplicerad" eftersom det fanns ett bindande avtal som bokmässan inte hade några möjligheter att häva.

– Efter att Nya Tider klargjort för bokmässan att man hade för avsikt att framtvinga fullgörelse av avtalet på rättslig väg, valde mässan att backa från sitt tidigare beslut, avslutar Tobias Ridderstråle.

Fotnot: Tobias Ridderstråle var tidigare delägare i Fria Tider. Nya Tider är en papperstidning som, trots det snarlika namnet, helt saknar kopplingar till Fria Tider.


Nyheter från förstasidan

Polisen får rätt att hacka mobiler

Får ta fram egna virusprogram. Regeringens förslag röstades igenom i riksdagen.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Trumps handelspolitik kommer till Europa, skriver Dan Ahlmark. Den politiska globalismen kan bli nästa område som omdanas.0 

Vetenskap

Studie: Afrikaner härstammar från okänd art. Bär på särskild "spök-dna" som saknas hos européer och asiater.0 Plus

Forskarlarmet: Svenska politiker struntar helt i gifterna i dricksvattnet. Vet inget om frågan, som inte alls finns på agendan.0 Plus

Kultur

LO rensar ut manlig arbetarkonst. Stor del av konstsamlingen slumpas bort och skänks till Myrorna.0 

Judisk grupp stoppar Roger Waters. Pink Floyd-stjärnan anklagas för att vara antisemit.0