Bokmässan 2016

Nationalister får ställa ut på bokmässan – till sist

Publicerad 31 augusti 2016 kl 21.17

Media. Den nationalistiska tidningen Nya Tider får nu – efter en andra omsvängning från arrangörerna – ställa ut på bokmässan i Göteborg, rapporterar Dagens Nyheter. Detta sedan tidningens ägare Alternamedia hotat bokmässan med rättsliga åtgärder om de frånträder avtalet.

Gilla artikeln på Facebook

Årets tema för bokmässan var yttrandefrihet och därför väckte beslutet att porta Nya Tider häftig debatt. Bland annat kritiserades beslutet att portförbjuda den nationalistiska tidningen av journalisten Janne Josefsson och yttrandefrihets­debattören Nils Funcke.

Efter påstötningar från Nya Tider har bokmässan nu tvingats backa från beslutet, eftersom bokmässan efter en undersökning konstaterat att man inte kan stoppa dem från att medverka, skriver DN.

– Vi hamnade i en situation där vi behövde ta reda på vilka möjligheter som fanns. Och oavsett vår hållning visade undersökningen att vi saknar legal grund att säga upp avtalet, säger arrangören Maria Källsson till tidningen.

Advokaten Tobias Ridderstråle agerade rådgivare åt Nya Tider i tvisten med bokmässan.

– Bokmässan ville sätta stopp för Nya Tiders deltagande med hänvisning till att tidningen inte delar mässans värdegrund. Men avtalet innehåller inga bestämmelser om att utställarna på mässan måste bekänna sig till någon särskild värdegrund, eller hur den värdegrunden i så fall skulle se ut, säger Ridderstråle till Fria Tider.

Enligt advokaten var saken juridiskt sett "helt okomplicerad" eftersom det fanns ett bindande avtal som bokmässan inte hade några möjligheter att häva.

– Efter att Nya Tider klargjort för bokmässan att man hade för avsikt att framtvinga fullgörelse av avtalet på rättslig väg, valde mässan att backa från sitt tidigare beslut, avslutar Tobias Ridderstråle.

Fotnot: Tobias Ridderstråle var tidigare delägare i Fria Tider. Nya Tider är en papperstidning som, trots det snarlika namnet, helt saknar kopplingar till Fria Tider.


Nyheter från förstasidan

Trump: "Europa måste ta tillbaka sina IS-terrorister"

Hotar på nytt att "släppa loss" dem i Europa. "USA kommer inte placera dem i Guantanamo i 50 år och betala för det."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Bluffen håller på att ersätta kristendomen. Globalt prästerskap krävs för att tolka och tämja den hotande katastrofen, skriver Jan Tullberg.0 

Vetenskap

Elchocksbehandling föreslås som enda lösning för att "bota rasism". Forskare vill utrota "fördomar" – med elektriska och magnetiska impulser mot hjärnan.0 Plus

Sömnapné kopplas till cancer hos kvinnor. Två- till trefaldigt ökad risk för cancer bland kvinnor med mer uttalad sömnapné.0 

Kultur

Klottersanerare råkade måla över "konstverk" i Rågsved. Misstog "klassisk muralmålning" för vanligt klotter.0 

Dan Park får fyra månaders fängelse – HD prövar inte fallet. Hårt straff för politiskt inkorrekta skämtbilder.0