Bokmässan 2016

Karlsson tvekar om Nya tider

Publicerad 25 september 2016 kl 16.26
Av Mattias Albinsson

Politik. Sverigedemokraternas chefsideolog Mattias Karlsson ger inte sin välsignelse till tidningen Nya tider som är aktuell som utställare på Bokmässan i Göteborg. Det skriver han i ett inlägg på Facebook.

Gilla artikeln på Facebook

Karlsson inleder med ett resonemang där han inte rakt av tycker sig kunna bannlysa tidningen för parti­medlemmarna.

"För egen del ser jag inte Nya tider som någon renodlad nazistisk, fascistisk eller rasistisk tidning", skriver han men tillägger sedan att han ändå vill "mana till eftertanke och försiktighet gällande synen på Nya tider".

Därefter erinrar han sig hur han och Nya tiders chefredaktör Vavra Suk båda var aktiva i SD under 90-talet. Karlsson anklagar Suk för att vara "alltför politiskt radikal och ideologiskt avvikande" då han bland annat ska ha propagerat emot så kallad "rasblandning".

Efter ett långt resonemang, där han anklagar Nya tider för kopplingar till nazism och fascism, landar Karlsson i slutsatsen att han "avråder" alla "SD-medlemmar ifrån att aktivt stödja Nya tider".

Många av SD:s medlemmar vänder sig med jämna mellanrum till Karlsson för vägledning kring vad som kan anses vara haram och halal i SD-sammanhang. Och ungefär lika ofta utfärdar den 39-årige chefs­ideologen sina fatwor på Facebook.

Förra året gick Karlsson till hätsk attack mot sajten Motpol, som drivs av den så kallade identitära rörelsen, och anklagade den för att vara "neofascistisk". I februari månad i år avslöjades att Karlsson själv tidigare skrivit på sajten under pseudonym.

Expressen publicerar mejlkonversation från SD-toppens skriverier på "neofascistisk" sajt

Karlsson har även anklagat Fria Tider för att vara "neofascistisk" och bett den vänster­extrema organisationen Expo om hjälp med att kartlägga tidningen och dess medarbetare. Anklagel­serna har riktats mot Fria Tider som svar på att SD-ledningen kritiserats från tidningens ledarsida.

Se även:
Förtydligande med anledning av Nya tiders medverkan i SVT


Ekonominyheter

Marginalen bank: Fel att beskriva våra lån som en gåva från skattebetalarna

"Är inte återbetalningsfria".. Så svarar banken på gårdagens artikel om subventionerade lån till kvinnor och minoritetsgrupper.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Brev till kultursidan. Omöjligt att förstå Sveriges nedgång utan att förstå ägandet, skriver Johan Alltman.0 

Vetenskap

Google-visselblåsaren: "En orwellsk mardröm till censurmaskin". Zachary Vorhies om tiden hos IT-jätten och efterspelet.0 

Kineserna kan ha tagit emot "meddelande från utomjordingar". Radiosignaler från galax tre miljarder ljusår bort.0 Plus

Kultur

Vänsterextremist åtalad för attack mot Dan Park. Hällde milkshake över gatukonstnären under AFS-möte.0 

Sabaton i allvarlig bilolycka. "Vi är glada över att vara vid liv."0