Bokmässan 2016

Judar kräver att Löfven portar Nya Tider från bokmässan

Publicerad 9 september 2016 kl 13.50

Inrikes. Den internationella judiska organisationen Simon Wiesenthal-centret kräver nu att statsminister Stefan Löfven (S) ska stoppa tidningen Nya Tider från att delta på bokmässan i Göteborg, rapporterar Dagens Nyheter.

Gilla artikeln på Facebook

Nya Tider, som enligt vänster­extrema Expo har kopplingar till Svenska motståndsrörelsen, portades först från bokmässan, som i år har temat "yttrandefrihet".

Bokmässan tvingades dock backa från beslutet, som saknade juridisk grund.

Men nu ger sig den judiska organisationen Simon Wiesenthal-centret in i debatten. I ett öppet brev till Stefan Löfven skriver organisationens chef för internationella relationer, Shimon Samuels, att den svenske statsministern måste stå upp för "mänskliga rättigheter" och förbjuda "hatuppviglare" som Nya Tider från att delta under tillställningen.

”Rekryteringen av ensamma gärningsmän – från er granne Norges Breivik till jihadistisk terror över hela Europa – börjar med ordet, skrivet eller elektroniskt”, skriver Samuels enligt DN.

– Sverige är en demokrati, och Nya tider är inte bara en publikation. Det här kan bli en principfråga och en referenspunkt för hur Sverige ställer sig till rasism, intolerans och fördomar, säger han till DN.

Löfvens pressekreterare skriver till tidningen att det är upp till bokmässan själva, och inte statsministern, att bestämma vilka aktörer som ska få delta under tillställningen.


Ekonominyheter

Marginalen bank: Fel att beskriva våra lån som en gåva från skattebetalarna

"Är inte återbetalningsfria".. Så svarar banken på gårdagens artikel om subventionerade lån till kvinnor och minoritetsgrupper.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Brev till kultursidan. Omöjligt att förstå Sveriges nedgång utan att förstå ägandet, skriver Johan Alltman.0 

Vetenskap

Google-visselblåsaren: "En orwellsk mardröm till censurmaskin". Zachary Vorhies om tiden hos IT-jätten och efterspelet.0 

Kineserna kan ha tagit emot "meddelande från utomjordingar". Radiosignaler från galax tre miljarder ljusår bort.0 Plus

Kultur

Vänsterextremist åtalad för attack mot Dan Park. Hällde milkshake över gatukonstnären under AFS-möte.0 

Sabaton i allvarlig bilolycka. "Vi är glada över att vara vid liv."0