Mordet på Karolin Hakim

SVT publicerar inte bild på misstänkt mördare – kan "skada" honom

Publicerad 24 oktober 2019 kl 13.09

Inrikes. SVT väljer att medvetet inte hjälpa polisen få fast Karolin Hakims misstänkte mördare. Detta genom att vägra publicera polisens bilder på mannen.

Gilla artikeln på Facebook

Det var igår som polisen gick ut med bild på en av de personer som misstänks ha mördat läkaren Karolin Hakim i Malmö i augusti.

Hakim avrättades på öppen gata på förmiddagen i Malmö när hon höll sitt barn i famnen. Barnets pappa är en känd kriminell bankrånare.

"Mannen misstänks vara en av gärningspersonerna som utförde mordet. Polisen önskar också upplysningar om var mannen brukar vistas eller befinner sig", skriver polisen på sin hemsida.

Polisens avsikt med bilderna är alltså att få hjälp att hitta den misstänkte mördaren.

Flera medier publicerade polisens bild, men inte SVT, som dock skrev en nyhetsartikel om den.

SVT beskriver hur bilderna visar mannen stå vid passagerarsidan av den silvriga bil, en Mercedes, som ska ha varit flyktfordonet.

Men själva bilderna, som läsarna kan identifiera mannen genom, väljer alltså public service-kanalen att inte publicera. Anledningen är att en sådan publicering skulle kunna "skada" den misstänkte mördaren samt att allmänintresset inte anses vara tillräckligt stort, förklarar ansvarig utgivare och redaktionschef för SVT Nyheter Skåne, Göran Eklund, i en kommentar i SVT Skånes artikel.

"SVT Nyheter publicerar vanligen inte namn eller bild på misstänkta personer eller personer som dömts för brott. Här handlar det om den skada som publicitet åsamkar den misstänkta eller dömda. I det här fallet rör det sig om en misstänkt person. Det finns undantag när vi väljer att publicera bild eller namn och det är när allmänintresset är oavvisligt och väger tyngre än publicitetsskadan. I det här fallet gör jag bedömningen att allmänintresset inte väger tyngre, även om brottet i fråga är ett mord", skriver han.

I sociala medier är det flera som reagerar på SVT:s uttalande.

"Polisen släpper bild på Karolins misstänkta mördare. SVT avstår dock att publicera bilden eftersom det kan skada den eventuella mördaren. Jag häpnar!", skriver en person på Twitter.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Trumps handelspolitik kommer till Europa, skriver Dan Ahlmark. Den politiska globalismen kan bli nästa område som omdanas.0 

Mer från Inrikes

Alla riksdagspartier var för rasbiologi

Även kommunisterna ville ha rasbiologiskt institut.. "Varför röstade man då nej? Jo, av ekonomiska skäl."0 

Svenska läkare transplanterade livmoder från död kvinna

Första gången någonsin.. Kvinna i 30-årsåldern har fått livmoder från avliden.0 

Lappar varnar för terrorstudent vid universitet

Skulle "döda så många som möjligt" – pluggar nu IT och bor i studentkorridor.. "Syftet är att upplysa studenter och anställda om sådant som kan utgöra ett allvarligt hot mot deras säkerhet."0 Plus

Vetenskap

Studie: Afrikaner härstammar från okänd art. Bär på särskild "spök-dna" som saknas hos européer och asiater.0 Plus

Forskarlarmet: Svenska politiker struntar helt i gifterna i dricksvattnet. Vet inget om frågan, som inte alls finns på agendan.0 Plus

Kultur

LO rensar ut manlig arbetarkonst. Stor del av konstsamlingen slumpas bort och skänks till Myrorna.0 

Judisk grupp stoppar Roger Waters. Pink Floyd-stjärnan anklagas för att vara antisemit.0