Mordet på Karolin Hakim

SVT publicerar inte bild på misstänkt mördare – kan "skada" honom

Publicerad 24 oktober 2019 kl 13.09

Inrikes. SVT väljer att medvetet inte hjälpa polisen få fast Karolin Hakims misstänkte mördare. Detta genom att vägra publicera polisens bilder på mannen.

Gilla artikeln på Facebook

Det var igår som polisen gick ut med bild på en av de personer som misstänks ha mördat läkaren Karolin Hakim i Malmö i augusti.

Hakim avrättades på öppen gata på förmiddagen i Malmö när hon höll sitt barn i famnen. Barnets pappa är en känd kriminell bankrånare.

"Mannen misstänks vara en av gärningspersonerna som utförde mordet. Polisen önskar också upplysningar om var mannen brukar vistas eller befinner sig", skriver polisen på sin hemsida.

Polisens avsikt med bilderna är alltså att få hjälp att hitta den misstänkte mördaren.

Flera medier publicerade polisens bild, men inte SVT, som dock skrev en nyhetsartikel om den.

SVT beskriver hur bilderna visar mannen stå vid passagerarsidan av den silvriga bil, en Mercedes, som ska ha varit flyktfordonet.

Men själva bilderna, som läsarna kan identifiera mannen genom, väljer alltså public service-kanalen att inte publicera. Anledningen är att en sådan publicering skulle kunna "skada" den misstänkte mördaren samt att allmänintresset inte anses vara tillräckligt stort, förklarar ansvarig utgivare och redaktionschef för SVT Nyheter Skåne, Göran Eklund, i en kommentar i SVT Skånes artikel.

"SVT Nyheter publicerar vanligen inte namn eller bild på misstänkta personer eller personer som dömts för brott. Här handlar det om den skada som publicitet åsamkar den misstänkta eller dömda. I det här fallet rör det sig om en misstänkt person. Det finns undantag när vi väljer att publicera bild eller namn och det är när allmänintresset är oavvisligt och väger tyngre än publicitetsskadan. I det här fallet gör jag bedömningen att allmänintresset inte väger tyngre, även om brottet i fråga är ett mord", skriver han.

I sociala medier är det flera som reagerar på SVT:s uttalande.

"Polisen släpper bild på Karolins misstänkta mördare. SVT avstår dock att publicera bilden eftersom det kan skada den eventuella mördaren. Jag häpnar!", skriver en person på Twitter.


Knockade helt kvarter. Det turkarna inte vet: Han är proffsboxare.0 Plus

Brottsvåg på badhusen

"Jag befann mig i en sexuell nödsituation." Roade sig med att dyka från hopptornet efter våldsamma övergreppet, medan pojken fick föras till sjukhus.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Påven "tror inte på återuppståndelsen"

Påstående i ny bok väcker ramaskri inom katolska kyrkan. Påve Franciskus ska också ha påstått att helvetet inte finns.0 

Ekonominyheter

Världselitens köp av privatjet skenar

Predikar "flygskam" för reguljärflygets resenärer.. Men själva slår kändisar och storbolag rekord i inköp av privatjet i år.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Jag Tullberg. Sveriges elit har envist undergrävt vår homogenitet.0 

Vetenskap

Laestadius tros ha spridit kornet i Norrbotten. Forskarna upptäckte sambandet av en slump.0 

Nu är det vetenskapligt bevisat: Män är roligare än kvinnor. Deltagarna i studien anonymiserades – så resultatet kan inte bero på "sexism".0 Plus

Kultur

Beslutet: Storkyrkan i Gamla stan målas rosa. Kyrkorådet, länsstyrelsen och Skönhetsrådet överens.0