Inbördeskriget i Syrien och Irak
Det amerikanska hangarfartyget USS George H.W. Bush skickades förra veckan till Persiska viken för att USA skulle kunna genomföra attacker mot IS.

Syrien bombade IS

Publicerad 19 augusti 2014 kl 13.23

Utrikes. Syriska stridsplan bombade under helgen den Islamiska statens (IS) ställningar utanför Ar-Raqqah i norra Syrien.

Gilla artikeln på Facebook

IS-artilleri bombas av USA

Den svenske liberale journalisten Aron Lund menar att attackerna kan tolkas som en gest till USA om att den syriska regeringen och USA har en gemensam fiende i IS.

– Assad skulle säkert älska att återfå internationell acceptans via ett "krig mot terrorismen" och kanske det är hans långsiktiga plan, sade han till AP.

USA hotade att bomba de syriska regeringstrupperna så sent som i augusti förra året då man än så länge betraktade rebellerna som slogs mot Assadregeringen som sina allierade. Nu bombar USA alltså IS istället – sina före detta allierade – en utbrytarfraktion från de rebeller som slåss mot den syriske presidenten Bashar al-Assads styre.

Rebellerna i Syrien är långtifrån enade och består av ett flertal olika klaner och stammar, många gånger med olika mål och inte sällan med fundamentalistiskt religiösa ambitioner. Mot slutet av förra året stod det allt mer klart att de olika grupperna inte kunde hålla sams. I början av året bröt stridigheter ut mellan de tre rebellgrupperna Fria syriska armén, Mujaheddins armé och Islamiska fronten på den ena sidan och rebellgruppen Islamiska staten på den andra.

Islamiska staten har därefter lyckats konsolidera sin makt, värvat allt fler anhängare och expanderat sitt territoriella inflytande i både Syrien och Irak.

Lista över ett urval av de olika rebellfraktioner som slåss i Syrien mot IS och den Syriska regeringen

Fria syriska armén
Syriska revolutionära fronten
Islamiska fronten
Al Nusra-fronten
Mujaheddins armé
Ansar al Deen-fronten
Ghuraba al-Sham
Jund al-Sham
Abdullah Azzam-brigaden
Fatah al-Islam
Ansar al-Islam
Muhajirin wa Ansar-alliansen
Muslimska brödraskapet i Syrien
Syriska äkthets- och utvecklingsfronten
Fria syriska unionen
Junud al-Sham
Jaysh al-Sunnah wal-Jama'ah
Syriska al Qaka-brigaden
Syriska revolutionära rådet
Syriska Tawafiq
Fajr al-Islam
Liwa al-Tawhid wal-Jihad
Syriska Liwa al-Asifa
Ansar al Khalifa-brigaden
Syriska Qalamoun-befrielsefronten
Folkets befrielsegrupp
Nour al-Din al-Zanki islamiska brigaden
Shamlegionen


Nya bilder visar: Stalins ubåt fick in fullträff. Endast sju av 40 ombord överlevde S-märkta militärtransporten till Tredje riket.0 Plus

Halalslaktat kött och dadlar i stort projekt. Hundratals butiker ska ställas om till mångkulturellt läge redan under 2021.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Nätförsäljningen sjönk 8,7 procent i december. Högre priser och produktbrist två av orsakerna.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.