Den 51-årige kurden fångades på bild av ett av sina offer.

Taxichauffören som är kvinnornas skräck – tafsar, kör över och hotar döda sina kunder

Publicerad 12 januari 2017 kl 14.15
Av Mattias Albinsson

Inrikes. En 51-årig taxichaufför dömdes förra månaden till sex månaders fängelse för sexuellt ofredande, misshandel och olaga hot mot ett flertal kvinnliga kunder. Trots att han anmälts för att ha sexofredat sina kunder har han fått arbeta kvar som taxichaufför. Mannen, en kurdisk invandrare från Iran, har nu överklagat domen till hovrätten.

Gilla artikeln på Facebook

Den 51-årige kurden kommer till Sverige från Iran sommaren 2002, beviljas svenskt medborgarskap 2006 och börjar köra taxi 2010. Sommaren 2014 anmäls han för att ha ofredat en av sina kunder, en 22-årig kvinna som beställt taxi hem från krogen.

Chauffören tafsar på kvinnans bröst, kysser henne på kinden och säger att han vill ha sex med henne. Enligt polisförhöret upplever hon situationen som "mycket obehaglig". Kvinnan larmar polisen samma natt och lämnar ett mycket detaljerat signalement:

"Man i 50-årsåldern. Utländskt påbrå. Svart kort hår. Mörka påsar under ögonen. Pratade bra svenska och talade väldigt lugnt."

Men utredningen mot den misstänkte taxichauffören läggs ned.

I december 2015 slår taxi­chauffören till igen. Denna gång är det en 25-årig kvinnlig kund som utsätts för ett sexuellt ofredande genom att kurden tar tag i hennes nacke och kysser henne genom att trycka in sin tunga i hennes mun.

Även den 25-åriga kvinnan kan lämna ett bra signalement på den tafsande taxi­chauffören:

"Ca 50-60 år, ca 175 cm lång, talade svenska med brytning, normalbyggd, kort vitt/grått hår, skäggstubb."

Men utredningen läggs på is och taxichauffören får fortsätta köra taxi.

En av kvinnorna fick sin fot överkörd. Foto: Polisen

Sommaren 2016 spårar det ur rejält i samband med att fyra kvinnor i 25-årsåldern ska ta taxi till Frösakull utanför Halmstad. Den 51-årige taxi­chauffören blir plötsligt aggressiv och hotfull mot sina kunder.

Osämja om hur mycket taxiresan ska kosta tycks starta bråket. Av polisförhör att döma försöker han få kvinnorna att betala mer än den taxa som Taxi Halmstad beslutat om.

En av taxibolagets trafikledare hör en del av bråket via taxins högtalartelefon. Enligt henne är den kurdiske mannen "fullständigt uppjagad" och han skriker "högt i luren och är väldigt svår att förstå".

Han attackerar den kvinna som sitter bredvid honom i bilen, drar henne i håret och bankar hennes huvud i sidorutan. Han hotar även att köra ihjäl allihop och sicksackar fram och tillbaka över vägen med bilen.

– Jag har aldrig varit så rädd i hela mitt liv, säger en av kvinnorna om händelsen.

När taxin stannar lyckas kvinnorna i baksätet fly ut ur bilen. En av dem öppnar passagerar­dörren fram och sliter ut sin väninna ur bilen, vilket är svårt då kurden samtidigt drar i hennes hår. När taxin kör iväg får en av kvinnorna sin fot överkörd.

En av väninnorna lyckas få en bild på taxi­chauffören genom förarsidans sidoruta. Den är tagen samtidigt som hennes kompis försöker ta sig ur bilen på andra sidan.

Förra månaden dömdes 51-åringen till sex månaders fängelse för sexuellt ofredande, misshandel och olaga hot. Han har nu överklagat domen till hovrätten och hävdar med hjälp av en kurdisk tolk att han är oskyldig till alla anklagelser.

Trots domen mot honom har han fortfarande såväl trafiktillstånd som taxi­legitimation och får alltså fortsätta köra taxi.

– Ja, det har han. Det är giltigt, förklarar en handläggare på Transport­styrelsen för Fria Tider.

Taxi Halmstad har däremot beslutat stänga av den kurdiske mannen och han får inte fortsätta köra taxi för dem.

– Så fort vi fick reda på misstankarna så stängde vi av honom, säger Taxi Halmstads regionchef Tommy Edlund till Fria Tider.


Coronavaccin

Blodbad vid jättelikt invandrarbråk. Migrationsverkets beslut: "Omänskligt" att skicka afghanen tillbaka till Ungern trots avslag på asylsökan.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Swish låg nere fjärde dagen i rad

Problem hos SEB på fredag, lördag och söndag.. På måndagen drabbades Swish återigen av problem – hos samtliga banker.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.