Coronavaccin

Tegnells nya bud: Bara vaccin kan stoppa smittan

"En myt" att flockimmunitet stoppar covid-19, enligt statsepidemiologen

Publicerad 20 maj 2020 kl 18.06

Inrikes. Sveriges statsepidemiolog Anders Tegenell säger nu att det bara är ett vaccin som verkligen kan stoppa coronasmittan. Något annat är en "myt", förklarar han.

Gilla artikeln på Facebook

Den så kallade flockimmuniteten har länge varit på tapeten i Sverige. Men den som trodde att sådan immunitet skulle besegra coronaviruset har helt fel och har gått på en "myt", klargör nu statsepidemiolog Anders Tegnell.

– En immunitet som helt stoppar smittan kommer inte hända. Det finns ingen anledning att tro det. Vad en immunitet i befolkningen kan ge är att den kan hålla ner smittspridningen så att vård och andra får det lättare och möjligen göra att vi kan släppa på en del av de restriktioner som vi har i samhället, förklarade han under dagens pressträff.

– Men det kommer aldrig vara så att smittan försvinner. Den typen av flockimmunitet där man helt trycker bort en smitta går bara att få genom att kombinera det med ett vaccin. Så den myten, som vi egentligen aldrig pratat om, kan vi ta bort. Det här är en immunitet i befolkningen som kan hjälpa oss att ha en fungerande sjukvård.


Nya bilder visar: Stalins ubåt fick in fullträff. Endast sju av 40 ombord överlevde S-märkta militärtransporten till Tredje riket.0 Plus

"Rasistisk attack" väcker starka känslor. Kvinnan fick näs- och kindbenen brutna av männens oprovocerade våld.0 Plus

Vansinneskörningen i Malmö

Körde sin Mercedes rakt in i parkerade bilar under vansinnesfärd. Mammans ben var "söndertrasat" när den 21-årige bidragstagaren valde att avvika i riktning mot Rosengård.0 Plus

Nyheter från förstasidan

SwebbTV nekas bankkonto: "Stöd i penningtvättslagen"

Willgert: "Kan ha politiska motiv". Storbankerna stänger dörren för ännu en alternativmedia.0 

Ekonominyheter

ECB flaggar för åtgärder mot bitcoin

"Kryphål kommer de att användas".. Samtidigt stiger kryptovalutan bitcoin kraftigt.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.