Coronavaccin

Tegnells nya bud: Bara vaccin kan stoppa smittan

"En myt" att flockimmunitet stoppar covid-19, enligt statsepidemiologen

Publicerad 20 maj 2020 kl 18.06

Inrikes. Sveriges statsepidemiolog Anders Tegenell säger nu att det bara är ett vaccin som verkligen kan stoppa coronasmittan. Något annat är en "myt", förklarar han.

Gilla artikeln på Facebook

Den så kallade flockimmuniteten har länge varit på tapeten i Sverige. Men den som trodde att sådan immunitet skulle besegra coronaviruset har helt fel och har gått på en "myt", klargör nu statsepidemiolog Anders Tegnell.

– En immunitet som helt stoppar smittan kommer inte hända. Det finns ingen anledning att tro det. Vad en immunitet i befolkningen kan ge är att den kan hålla ner smittspridningen så att vård och andra får det lättare och möjligen göra att vi kan släppa på en del av de restriktioner som vi har i samhället, förklarade han under dagens pressträff.

– Men det kommer aldrig vara så att smittan försvinner. Den typen av flockimmunitet där man helt trycker bort en smitta går bara att få genom att kombinera det med ett vaccin. Så den myten, som vi egentligen aldrig pratat om, kan vi ta bort. Det här är en immunitet i befolkningen som kan hjälpa oss att ha en fungerande sjukvård.


Tusentals protesterade på Facebook. Men utpekade mannen får jobba kvar inom staten – trots bildbevis.0 Plus

Afghanerna våldtog flickor. Ett av offren försökte ta sitt liv efter övergreppen – men våldtäktsmännen får milda straff.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Sverigedemokraterna KU-anmäler Löfven

Efter turerna kring kärnkraften. "Löfven står inte över Sveriges riksdag."0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.