Terrordåden i Bryssel
De första två eller tre bomberna detonerade på Bryssels internationella flygplats Zaventem vid åttatiden på morgonen. Vid kvart över nio, eller strax därefter, detonerade ytterligare en sprängladdning i Bryssels tunnelbana.

Stort antal döda i terrordåd mot EU:s huvudstad Bryssel

Publicerad 22 mars 2016 kl 09.29
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Minst 34 människor uppges ha omkommit i en serie terrorattacker mot Bryssel idag på morgonen. Bomber har detonerat på såväl stadens internationella flygplats Zaventem samt i tunnelbanan. Den islamistiska terrorgruppen Islamiska staten har tagit på sig ansvaret för dåden.

Gilla artikeln på Facebook

Attacken mot flygplatsen
Minst två bomber detonerade strax efter klockan åtta på morgonen på Bryssels internationella flygplats Zaventem, skriver Belgiens största tidning Het Laatste Nieuws. Den första bomben exploderade nära Brussels Airlines incheckningsdisk, den andra kort därefter nära American Airlines kassa. Minst fjorton människor har bekräftats döda i terrordåden mot flygplatsen. Ytterligare minst 35 skadades i attentaten.

– Det var fruktansvärt, säger den 25-årige studenten Student Claudio till HLN.

– Jag var inne på flygplatsen när den första bomben exploderade. Omedelbart efteråt exploderade den andra bomben bakom mig. Det var blod överallt. Mellan tio och femton personer låg döda på marken. Det var fruktansvärt.

Enligt Het Nieuwsblad, Belgiens näst största tidning, exploderade tre bomber på flygplatsen. Tidningen citerar myndighetskällor som säger att det troligen rör sig om självmordsattacker.

Ytterligare ett misstänkt bombpaket, som inte detonerade, har påträffats på flygplatsen efter terrordådet. Vittnen berättar att någon skrek något på arabiska innan bomberna exploderade, det förekommer även uppgifter om skottlossning innan den första explosionen.

Bilder och filmer från platsen vittnar om kaotiska scener. Människor ses fly i panik från flygplatsområdet. Efter terrordådet mot flygplatsen har ett kriscentrum iordningställts i en närliggande idrottshall för evakuerade passagerare.

Attacken mot tunnelbanan
Omkring kvart över nio på morgonen exploderade en bomb ombord på ett tåg mellan de båda stationerna Maalbeek och Schuman i centrala Bryssel. I belgisk media förekom under förmiddagen även uppgifter om en terrorattack mot stationen Kunst-Wet, uppgifter som senare dementerades. Minst tjugo människor dödades i terrordådet mot tunnelbanan.

Efter bombattentatet stängdes tunnelbanan i Bryssel av och beväpnade soldater evakuerade människor från stationerna. Militärfordon sågs även rulla in mot stadens regeringskvarter och området runt parlamentsbyggnaden evakuerades på folk.

Ett misstänkt paket har påträffats i närheten av kungliga slottet. Vid elvatiden på förmiddagen detonerade polisens bombgrupp en misstänkt bomb i centrala Bryssel, det är oklart om det rörde sig om samma paket.

Det var under förmiddagen oklart hur många som omkommit i morgonens terrorattacker. 34 människor har officiellt bekräftats döda, men andra källor uppgav att uppemot ett femtiotal dödsoffer skördats. Enligt sjukhuskällor är flera av dem som kommit in för vård kritiskt skadade. Sammanlagt handlar det om över 230 skadade i attackerna.

Belgiska tidningar skrev strax efter klockan tolv idag att den islamistiska terrorgruppen Islamiska staten tagit på sig skulden för terrordåden, uppgifter som senare under eftermiddagen tycks ha bekräftats.

Under dagen har bilder från polisingripanden runt om i Bryssel spridits av media och i sociala medier. Men det är oklart om någon av dem polisen ingripit mot har något med attackerna att göra.

Efter terrorn mot den belgiska huvudstaden överbelastades telefonnätet och myndigheterna vädjar till människor om att sluta ringa och istället skicka SMS eller använda sociala medier. Även den belgiska federala polisens hemsida upphörde att fungera efter terrorn. Den belgiska regeringen har gått ut med en uppmaning till allmänheten om att hålla sig inomhus.

Flygplatsen Zaventem har stängts för all trafik och kommer att öppna igen tidigast imorgon. Flygplatsen har dessutom evakuerats.

Israel meddelar att all inkommande flygtrafik från Europa stoppats fram till midnatt, lokal tid, som försiktighetsåtgärd. Även i USA höjs terrorberedskapen efter händelserna i Bryssel.

Dagens terrordåd sker bara dagar efter att polisen i Bryssel oskadliggjort flera misstänkta muslimska terrorister. Bland annat "svensken" Mohamed Belkaid och Salah Abdeslam, som pekas ut som hjärnan bakom terrordåden i Paris i november förra året.


Bok: Så klarar du livhanken i mångkultur. Mer magkänsla och mindre politisk korrekthet är experternas råd.0 Plus

Professor Paul Gottfried reder ut frågan som alla ställer sig. De ligger bakom västvärldens nya bisarra överideologi.0 Plus

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.