Krisen i svenska kommuner

Tog emot många invandrare – nu hotas Bengtsfors av konkurs

Publicerad 1 augusti 2019 kl 09.46

Inrikes. Bengtsfors kommun håller på att gå i konkurs efter att man tagit emot så många nyanlända invandrare, säger kommunalrådet Stig Bertilsson (M) till SVT Väst.

Gilla artikeln på Facebook

Situationen i Bengtsfors är så kritisk att kommunalrådet Stig Bertilsson har skrivit ett brev till regeringen där han ber om hjälp.

Han är "bekymrad, mycket bekymrad", skriver han i det flera sidor långa brevet.

Anledningen är nämligen att hans kommun håller på att gå i konkurs på grund av alla invandrare man tagit emot, eller "nya svenskar", som den statliga nyhetskanalen kallar dem.

– Kostnaderna i kommuner som tagit emot nyanlända har fortsatt kraftigt även när de statliga intäkterna slutat. Det skapar ett stort negativt hål i kommunkassan, säger Stig Bertilsson till SVT.

Förra året gick kommunen flera miljoner back. Under 2019 väntas man gå minus ytterligare 20 miljoner, vilket kommer försämra välfärden.

Bertilsson menar alltså rentav att kommunen går "mot konkurs". Att höja skatten går inte, menar han, eftersom den redan är så hög.

Det påstås i SVT-artikeln att massinvandringen på sikt troligen kan "ge skatteintäkter". Något exempel där invandringen verkligen ger plus i kommunkassan presenteras dock inte. Nationalekonomen Hans Jensevik har visat att den så kallade försörjningskvoten rentav försämrats av invandringen, vilket innebär att svenskarna inte får en bättre välfärd av invandring utan tvärtom offrar sina pengar och sin välfärd för att försörja andra länders människor. Försörjningsbördan blir större av invandringen, inte lägre.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Gängen markerar sina revir. För att förstå varför måste vi lämna det liberala sättet att tänka, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Vetenskap

Nya DNA-analyser ger "överraskande" bild av svenskarnas härkomst. Nya buden: Därifrån kom våra förfäder på stenåldern.0 Plus

Google-visselblåsaren: "En orwellsk mardröm till censurmaskin". Zachary Vorhies om tiden hos IT-jätten och efterspelet.0 

Kultur

Death metal-version av Gretas tal tar nätet med storm. "Skräckinjagande" musikvideon får miljontals visningar.0 

Vänsterextremist åtalad för attack mot Dan Park. Hällde milkshake över gatukonstnären under AFS-möte.0