Ebolautbrottet i Afrika

Toppmöte om ebolautbrottet

Publicerad 4 september 2014 kl 20.21

Utrikes. Ett toppmöte med nästan 200 deltagare hålls idag och imorgon i Geneve i Schweiz med anledning av det pågående ebolautbrottet i Västafrika.

Gilla artikeln på Facebook

Under det två dagar långa toppmötet diskuterar inbjudna läkare, forskare, företrädare för läkemedelsindustrin och andra experter behandlingsmetoder för dem som smittats med ebola.

En av de metoder som diskuteras är att ge smittade patienter blodtransfusioner från dem som överlevt och tillfrisknat från en ebolainfektion. Förhoppningen är att antikroppar som finns kvar i blodet ska hjälpa till att bekämpa ebolaviruset.

Det man behöver enas om under toppmötet är om det är moraliskt riktigt att erbjuda ebolapatienter en sådan experimentell sjukvård och hur man ska kunna följa upp den för att se om den är effektiv eller ej.

Toppmötet arrangeras av världshälsoorganisationen WHO som under dagen idag rapporterade att 3.685 människor hade smittats under den pågående ebolaepidemin fram till och med sista augusti. Av dessa uppgavs 1.841 ha avlidit till följd av sjukdomen, vilket är ungefär hälften av alla dem som smittats.

Utöver den större epidemin pågår ett lokalt utbrott i Nigeria och Senegal som särredovisas, där sju människor hittills har omkommit. Ett tredje utbrott av ebola, som inte är relaterat till den större epidemin, har dessutom konstaterats i Kongo.


Brottsvåg på badhusen

"Jag befann mig i en sexuell nödsituation." Roade sig med att dyka från hopptornet efter våldsamma övergreppet, medan pojken fick föras till sjukhus.0 Plus

Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

"Stor meteor" över Sverige och Norge

Eldklot lyste upp himmelen vid norska gränsen. "Det är en stor meteor, och det här är sällsynt".0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Han blir yngst hittills i rymden. Slår rysk kosmonaut med sju år.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0