Bussmordet i Kiruna

Tre afghaner bakom bussmordet i Kiruna

Publicerad 17 juli 2020 kl 13.07

Inrikes. Tre personer har nu begärts häktade för det brutala knivmordet på en buss i Kiruna i onsdags. Det handlar om en invandrarfamilj från Afghanistan, kan Fria Tider berätta. "Svartsjukedrama" påstås ligga bakom mordet.

Gilla artikeln på Facebook

Det var vid 21-tiden i onsdags som en 21-årig man höggs ihjäl på en buss i Kiruna. Offret ska ha sprungit in på bussen för att söka skydd, och dödades i närheten av chauffören.

Tre personer greps sedan misstänkta för mord.

Idag fredag begärdes alla tre häktade.

Enligt häktningsframställan, som Fria Tider tagit del av, handlar det om tre invandrare från Afghanistan, där samtliga har medborgarskap.

De tillhör också samma familj och är bosatta på samma adress.

"De tre misstänka personerna, som är far och söner, är hörda och medger delar av händelseförloppet, men de förnekar brott", bekräftar Åklagarmyndigheten.

Enligt kammaråklagare Lindha Strömberg finns det en koppling mellan gärningsmännen och den dödade personen.

– Ja, de känner varandra eller känner till varandra i alla fall. Det är inte en okänd slumphändelse, det är det inte, säger hon till SVT.

För pappan, född 1973, behövs tolk på persiska. För barnen, födda 2003 respektive 2005, behövs ingen tolk.

Enligt uppgifter i Aftonbladet finns det ett "svartsjukemotiv" i bakgrunden. De tilltalade hävdar nödvärn, och en av de unga sönerna har erkänt våldet men nekar till brott.

– Min klient förnekar brott. Han vidgår att han varit på platsen men att det handlat om nödvärn och att han behövt försvara sig, säger pappans advokat Frida Larsson till Aftonbladet.

Enligt NI kan de båda sönerna inte utvisas från Sverige eftersom de även har svenskt medborgarskap sedan 2019. Precis som många andra afghaner invandrade familjen till Sverige 2015 från Iran.


Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Människans natur

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0