Bussmordet i Kiruna
Polisens bild (kroppen pixlad av FT) efter mordet.

Sänkta straff och ingen utvisning för hedersmord på buss

Publicerad 4 mars 2021 kl 10.12

Inrikes. Hovrätten dömer nu en afghansk pappa hans två söner för det brutala hedersrelaterade bussmordet i Kiruna i somras. Domstolen sänker dock straffet för sönerna – som båda slipper fängelse – och avslår åklagarens yrkande om att utvisa pappan.

Gilla artikeln på Facebook

Det var den 15 juli i år som en 20-årig man höggs ihjäl på en buss i centrala Kiruna. Offret hade sprungit in på bussen för att söka skydd, och dödades i närheten av chauffören med 99 knivhugg.

Tre afghanska invandrare, en pappa och hans två minderåriga söner, greps sedan för mordet. Och i december dömdes alla tre för brottet i tingsrätten.

Enligt domstolen fanns det ett hedersmotiv i bakgrunden. Pappan upplevde nämligen att den mördade 20-åringen hade haft en relation med pappans fru.

Påföljden för pappan bestämdes till livstids fängelse, men sönerna kom undan med sluten ungdomsvård i fyra år respektive två år och åtta månader. Pappan dömdes även för sexuellt ofredande och olaga hot, brott som inte har anknytning till mordet.

Yrkandet om utvisning av pappan avslogs av tingsrätten med hänvisning till att han riskerar "förföljelse på grund av sin religiösa tillhörighet" i sitt hemland.

Åklagaren överklagade domen till hovrätten och försökte återigen få pappan utvisad – utan framgång.

"Skälet är att det idag finns ett verkställighetshinder som kan antas bestå när fängelsestraffet är avtjänat", skriver domstolen.

Två nämndemän är dock skiljaktiga i frågan och anser att pappan ska utvisas.

Istället sänker hovrätten tiden för den slutna ungdomsvården för sönerna – till 2 år och 6 månader för 15-åringen och 3 år och 6 månader för 17-åringen.

Hovrätten anser att ett motiv till brottet har varit hedersrelaterat och att detta förhållande bör påverka gärningens straffvärde i högre utsträckning för pappan än för sönernas del.


Ny studie om mirakeldieten. Överviktiga medelålders kvinnor fick äta obegränsat – rasade i vikt.0 Plus

Fria Tider reder ut forskningsläget. Så kan den anmärkningsvärda skillnaden i beteende förstås.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Bostadsmarknaden hetare än någonsin

Övertaget för säljarna är nu rekordstort.. Situationen ännu mer urspårad än under tidigare rekordåret 2017.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0