Bussmordet i Kiruna
Polisens bild efter mordet. Kroppen pixlad av FT.

Tre afghaner döms för bussmordet i Kiruna – sönerna får lågt straff och INGEN utvisas

Publicerad 11 december 2020 kl 11.14

Inrikes. Pappan och hans två söner, samtliga med medborgarskap i Afghanistan, döms nu i Gällivare tingsrätt för det brutala bussmordet i Kiruna i somras. Men varken sönerna eller pappan utvisas.

Dela artikeln

Det var den 15 juli i år som en 20-årig man höggs ihjäl på en buss i centrala Kiruna. Offret hade sprungit in på bussen för att söka skydd, och dödades i närheten av chauffören med 99 knivhugg.

Tre afghanska invandrare, en pappa och hans två minderåriga söner, greps sedan för mordet.

Nu döms samtliga för brottet.

Enligt domstolen finns det ett hedersmotiv i bakgrunden. Pappan upplevde att den mördade 20-åringen hade haft en relation med pappans fru och hedersmotivet är en försvårande omständighet, sade åklagaren i ett pressmeddelande i oktober.

"I bussen har den äldre sonen först börjat slå offret och sedan har pappan och den yngre sonen huggit ihjäl offret med ett stort antal knivhugg. Alla tre har ansetts delaktiga på ett sådant sätt att de ska dömas för mord", skriver tingsrätten idag och fortsätter:

"Gärningen har varit synnerligen hänsynslös, noggrant planerad och offret har utsatts för ett svårt lidande. Ett motiv för gärningen har varit att bevara familjens heder. Straffvärdet för gärningen uppgår till fängelse på livstid. Sönerna får pga. deras ungdom inte fängelse utan istället sluten ungdomsvård. Längden på ungdomsvården har bestämts med beaktande av deras ålder."

Påföljden för pappan bestäms till livstids fängelse. Sönerna får bara sluten ungdomsvård i fyra år respektive två år och åtta månader.

Pappan döms även för sexuellt ofredande och olaga hot som inte har anknytning till mordet.

"Ett yrkande om utvisning av pappan har avslagit eftersom han i sitt hemland riskerar förföljelse på grund av sin religiösa tillhörighet och det därför inte går att verkställa ett utvisningsbeslut", skriver rätten.

Pappan hävdar nämligen att han konverterat från islam.

Sönerna döms för var sitt fall av övergrepp i rättssak som skett i anslutning till mordet. Sönerna har både svenskt och afghanskt medborgarskap.

Enligt rätten har offrets föräldrar och flickvän fått det skadestånd som begärts. Dödsboets ersättningsyrkande för begravningskostnader har avslagits då annan betalat begravningen och det då inte haft någon kostnad.


Beskrivs som "unikt" av försvaret. Se videon från dramatiska övningen på Östersjön.0 Plus

Estoniakatastrofen

"Inte sant, dumheter." Svenska tidningen stämplas som fake news-källa.0 Plus

Nyheter från förstasidan


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.