USA-valet

Stödet för Donald Trump ökar under slutspurten

Publicerad 8 november 2016 kl 11.55
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Gapet mellan Republikanernas president­kandidat Donald Trump och Demokraternas Hillary Clinton har ökat något senaste dagarna enligt Investor's Business Dailys opinionsmätningar.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt den senaste mätningen, som publicerades för bara någon timme sedan, hamnar Trump på 45 och Hillary på 43,4 procent. Det är det starkaste stödet för Trump sedan mätningarna inleddes i juni då Clinton hade ett stort övertag. Den libertarianske utmanaren Gary Johnson får i samma mätning hela 7,6 procent.

De flesta andra institut visar emellertid en ledning för Hillary Clinton. Enligt Fox News och CBS News är övertaget för den demokratiska kandidaten fyra procentenheter, skriver Real clear politics.

En erkänd mätning från Los Angeles Times och University of South California går dock mot strömmen och visar en ledning för Trump på hela fem procentenheter.

Det är för en svensk betraktare förvirrande och motstridiga besked.

Webb vs. telefon
Den största förklaringen till att det skiljer så pass mycket mellan Trump och Hillary i mätningarna är metoden de genomförs på. Hillary är starkast i telefon­intervjuer medan Trump leder i webbpaneler.

Fenomenet liknar det som Sverige­demokraterna brukar drabbas av. Ofta visar undersökningar genomförda med webbpaneler, som Nyheter Idag/Sentio och Metro/Yougov, ett högre stöd för SD än andra mätningar.

Inför valet 2010 siade många opinions­institut att SD inte skulle klara fyra procent-spärren och partiledaren Jimmie Åkesson fick därför inte vara med i SVT:s partiledar­debatter. Det visade sig senare att webbpanelerna varit bättre på att förutspå SD:s stöd än övriga mätningar och partiet klarade spärren med god marginal.

Om samma fenomen drabbar Trump är det ingen som riktigt vet. Vissa menar att Trump inte alls är lika kontroversiell i USA som SD är i Sverige och därför inte borde få ett lägre stöd i en telefon­intervju än i en webbpanel. Andra menar att det kan finnas ett marginellt, men i sammanhanget avgörande, motstånd mot att svara "Donald Trump" när någon ringer upp och frågar vem man tänker rösta på.

Om ett par timmar öppnar vallokalerna på USA:s östkust. Och ett drygt dygn senare vet vi vem det amerikanska folket valt till sin nästa president.


Sex med flyktingbarn

Talar ut anonymt på vänstersajt. Nu väcks frågan om svenska kvinnors sex med flyktingbarn kan vara övergrepp.0 Plus

Inbördeskriget i Syrien och Irak

Spektakulära räden början på slutet för IS. Hundratals tungt beväpnade jihadister i stor kortege fick möta Allah.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Inte ens fyra sprutor skyddar mot omikron

Fler frågetecken kring vaccinens effektivitet. "Inte tillräckligt bra" enligt ny studie från Israel.0 

Ekonominyheter

Nätförsäljningen sjönk 8,7 procent i december. Högre priser och produktbrist två av orsakerna.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.