Inbördeskriget i Syrien och Irak

Trump "gav ryssarna hemliga uppgifter"

Publicerad 16 maj 2017 kl 05.45

Utrikes. Under sitt officiella möte med Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov och landets USA-ambassadör Sergej Kislyak delade USA:s president Donald Trump med sig av underrättelse­information om Islamiska staten, en av Rysslands fiender i Syrien. Nu får presidenten kritik av sina egna myndigheter, men Vita huset tillbakavisar uppgifterna helt.

Gilla artikeln på Facebook

Trump beskrev enligt källor till Washington Posts detaljer om det IS-hot som låg bakom USA:s beslut att förbjuda datorer på flygplan.

Uppgifterna kom från ett land som inte hade gett USA tillåtelse att föra informationen vidare, och i synnerhet inte till Ryssland. Enligt Washington Post har landet tillgång till IS "innersta krets", varför Vita husets egen personal ska ha reagerat på hur Trump förde vidare informationen och ringt och varskott CIA och NSA.

– Detta är kodordsinformation, säger en myndighetskälla till Washington Post, vilket syftar på en av de högsta sekretess­nivåerna inom det amerikanska underrättelseväsendet.

– Trump avslöjade mer information för ryssarna än vad vi har gett till våra egna allierade, säger källan.

Allierade eller ej, men Ryssland är inte ensamma om att bekämpa Islamiska staten i Syrien. Även USA anser sig, åtminstone officiellt, delta i kriget mot den fruktade terrorsekten.

Vita huset påpekade i ett uttalande att initiala uppgifter om att Trump skulle ha läckt amerikanska "militärhemligheter" var falska. Däremot svarade inte presidentämbetet på kritiken från källor inom underrättelse­väsendet, som handlar om att läckan kan äventyra USA:s relation med den källa som försett supermakten med uppgifterna från Islamiska staten.


M efter Reinfeldt

Från öppna hjärtan till bidragstak. Riksdagsmannen berättar för Fria Tider Plus om Moderaternas långa och svåra väg tillbaka till verkligheten.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Sverige: 23 döda efter coronavaccinering

Senaste siffrorna från Läkemedelsverket. Person under 70 drabbades av "plötslig död" efter att ha tagit vaccinsprutan.0 

Ekonominyheter

Hyresgästföreningen-chef gjorde villaklipp

Lyxvillan snart värd 10 miljoner kronor.. Samtidigt får Pedram Kouchakpour nästan en miljon i årslön från Hyresgästföreningen.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.