USA-valet
Donald Trump under ett valmöte igår.

Donald Trump: Jag ska vinna i Kalifornien – hånas men skapar oro bland demokrater

Publicerad 19 juni 2016 kl 19.50
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Den republikanske presidentkandidaten Donald Trump säger att han tänker utmana Demokraterna om väljarna i ett par av deras främsta delstater vid höstens presidentval.

Gilla artikeln på Facebook

Trump pekar i synnerhet ut New York och Kalifornien som delstater där han tänker försöka besegra Hillary Clinton. Senast en majoritet av väljarna i de båda delstaterna röstade på en republikansk presidentkandidat var i valet 1988 då George H. W. Bush blev president.

Motståndarsidan har svårt att veta hur de ska handskas med Trumps storslagna planer. Å ena sidan hånas den nyligen fyllda 70-årige affärsmannen och mångmiljardären, å andra är man medvetna om vad han åstadkommit hittills och är rädda för hans framfart.

I en längre analys publicerad av AP tidigare i veckan försöker nyhetsbyrån reda ut situationen. Trump har svårt för att värva väljare bland kvinnor och etniska minoriteter. Samtidigt lockar han män, i synnerhet vita arbetarklassväljare som i normala fall röstar på Demokraterna men nu hotar rita om elektorskartan. Dessutom kan människor som i normala fall inte röstar komma att dyka upp vid vallokalerna i höst, medryckta av den Trumpfeber som tycks dra fram över landet.

Samtidigt har Hillary Clinton svagheter som på flera sätt är mer problematiska än Trumps. Hon har långt svårare för att locka manliga väljare än Trump har för att att locka kvinnor och hon har ett lågt förtroende hos den amerikanska arbetarklassen. I mars i år förlorade hon primärvalet i Michigan mot motståndaren Bernie Sanders, av politiska bedömare på grund av delstatens utpräglade arbetarklasskaraktär. Det bådar inte gott för henne inför höstens val.

55 elektorer står på spel i Kalifornien och 20 i New York. Om Trump lyckas övertyga väljarna i båda delstaterna om att rösta på honom istället för på Clinton så bäddar det för ett mycket spännande val.

Men vägen till åtminstone ett rött, eller republikanskt, Kalifornien är lång och tuff. AP skriver att delstaten har 4,9 miljoner registrerade republikanska väljare mot över åtta miljoner demokrater. Omkring 4,2 miljoner är registrerade som "oberoende", men tenderar i större utsträckning att rösta demokratiskt.

Trump behöver alltså övertyga dels de flesta av det egna partiets registrerade väljare om att rösta på honom samt locka ytterligare ett par miljoner demokratiska eller oberoende väljare för att vinna. Totalt väntas omkring 14 miljoner kalifornienbor rösta i höstens presidentval.

1984 säkrade Ronald Reagan en andra mandatperiod som president genom att vinna i 49 av 50 delstater. Det är troligen inte en bedrift som Trump kommer lyckas återupprepa, men valkampanjen så här långt visar att han har en helt annan förmåga att engagera väljare än vad många trodde när han annonserade sin presidentvalskandidatur för ganska exakt ett år sedan.


Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

Beväpnade sig med kniv och högg ned invandraren. Mammans panikartade larmsamtal: "Hon tänker alltså ta livet av två killar."0 Plus

Nyheter från förstasidan

S-politiker gripen för våldtäkt

Anhölls på fredagen. Brottet ska ha riktats mot en kvinna politikern är bekant med.0 

Ekonominyheter

Rekordmånga vill ha skuldsanering

Stora antalet skuldsatta unga oroar.. "Vi lever i ett samhälle som är uppbyggt kring lån och skulder."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.