USA-valet

Trump: Obama föddes i USA – retar upp media

Publicerad 17 september 2016 kl 10.51
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Republikan­ernas president­kandidat Donald Trump har retat upp det amerikanska medie­etablisse­manget rejält med ett utspel om att landets nuvarande president Barack Obama är född i USA.

Gilla artikeln på Facebook

Det var igår förmiddag som Trump kallade till press­konferens på lyxhotellet Trump International Hotel i Washington D.C.

Flera stora medie­bolag, däribland CNN, Fox News och MSNBC, var på plats och direkt­sände från hotellet, oroliga över att de annars skulle missa någon stor och viktig nyhet.

Men press­konferensen visade sig i stort vara ett PR-jippo. Först inledde Trump med att göra reklam för sitt hotell, därefter bjöd han fram ett antal Medal of Honor-belönade soldater som stöder honom.

Associated Press skriver att press­träffen "i princip var en reklamfilm för Trump". Efter en knapp halvtimme gav TV-bolagen upp och bröt direkt­sändningarna.

Bara någon minut senare återupptogs sändningarna när Trump återigen tog till orda. Denna gång för att adressera frågan om var landets president Barack Obama egentligen är född.

– President Barack Obama föddes i USA. Punkt slut, sade det republikanska president­hoppet.

– Nu vill vi alla återgå till att göra USA starkt och fantastiskt igen, avslutade han utan att vilja svara på frågor från de församlade journalisterna.

I talet anklagades Clintons kampanj för att ligga bakom ifråga­sättandet av huruvida Obama egentligen är född i USA, och därmed har laglig rätt att vara landets president.

– Hillary Clintons kampanj 2008 startade födelse­kontroversen. Jag avslutade den, hävdade han.

I ett internt PM, som senare läckts, tog höga företrädare för Clintons kampanj­stab tidigt 2008 upp frågan om Obamas bakgrund, skriver New York Times. Men den person som gav upphov till det så kallade "birther movement" har av flera medier pekats ut som Linda Starr – en feminist och hängiven Clinton­supporter.

Hon hävdade under val­kampanjen för åtta år sedan att Obama i själva verket hade fötts i Kenya, där hans mamma hade bott tillsammans med Barack Obamas pappa. När det började bli dags att föda ville hon resa hem till USA, men tilläts inte flyga eftersom hon var så långt gången. Istället föddes Barack Obama, enligt Linda Starr, i Afrika innan mamman reste till Hawaii där födseln registrerades. Hawaii hade knappt två år tidigare blivit registrerad som USA:s femtionde delstat.

Obamas halvbror lovar rösta på Trump

Starr lyckades värva åklagaren Philip Berg till sin rörelse som i sin tur försökte väcka talan och få Obama diskvalificerad som president­kandidat. Talan avvisades upprepade gånger då Berg saknade jurisdiktion att försöka få Obama stoppad. Hösten 2008 valdes han till USA:s president, trots försöken att stoppa honom.

Kontroversen kring var Obama egentligen är född fortsatte i flera år efter att han valts till president. Våren 2011 stämde Donald Trump in i kritiken och förmådde till slut Vita huset att offentliggöra Obamas födelseattest.

– Jag är ärligt talat riktigt stolt över att ha spelat en så stor roll i att, förhoppningsvis, få det här ur världen, sade Trump då.

– Nu får vi titta på det, se om det är äkta, om det är riktigt, vad som står på det, men jag hoppas det visar sig vara rätt. Jag är riktigt stolt och hedrad, fortsatte han.

Trumps ifrågasättande har gjort att flera journalister under veckan undrat om Trump fortfarande misstror Obama eller om han nu litar på att presidenten verkligen föddes på Hawaii. Igår gav alltså Republikanernas kandidat sitt besked: Obama är född i USA.

Att den republikanska president­kandidaten kallade till en halv­timmes lång press­konferens med landets största TV-bolag för att tillkännage en sådan sak retar upp landets mediebolag.


Nyheter från förstasidan

Inte ens fyra sprutor skyddar mot omikron

Fler frågetecken kring vaccinens effektivitet. "Inte tillräckligt bra" enligt ny studie från Israel.0 

Ekonominyheter

Nätförsäljningen sjönk 8,7 procent i december. Högre priser och produktbrist två av orsakerna.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Mikrorobotar kan bilda eget ben. Svenska och japanska forskarnas uppfinning.0 

Stor ras-studie fann gen som skyddar mot corona. Jämförde européers och afrikaners skilda DNA-uppsättningar.0 

Kultur

Ny bokhandel säljer böcker som nobbas av Bonnier. Uppger sig ha marknadens största urval.0 

Pedofilanklagelserna mot Bob Dylan växer. Vänsterikonen anklagas för "månader" av sexövergrepp.0