Turkiets krig i Syrien

Trump till Turkiet: Jag håller ett öga på er

Publicerad 10 oktober 2019 kl 16.08

Utrikes. USA:s president Donald Trump hotar nu med ekonomiska sanktioner om Turkiet inte "spelar enligt reglerna" under offensiven i Syrien.

Dela artikeln

USA får nu både ris och ros för sitt beslut att inte blanda sig i militärt när Turkiet går in i norra Syrien.

Turkiet säger att man ska upprätta en buffertzon i det område som kurderna idag kontrollerar. 

Kritikerna menar dock att Turkiets avsikt är att slå till mot och etniskt rensa de kurdiska grupperna, som landet ser som terrorister. Kurderna har för avsikt att upprätta en egen självständig stat i området, som gränser mot Turkiet. Det tänker turkarna stoppa.

Kurderna varnar för "fullskaligt krig" med Turkiet, men har oddsen emot sig då den turkiska militären är så mycket starkare.

Nu varnar dock Donald Trump Turkiet för att gå för långt och "spela enligt reglerna" under offensiven.

– Turkiet har planerat att attackera kurderna under lång tid. De har krigat med varandra för alltid. Vi har inga soldater eller militärer någonstans nära området, säger Trump på Twitter.

– Jag försöker avsluta meningslösa krig. Prata med båda sidor. Vissa vill att vi ska skicka tiotusentals soldater till området och starta ett nytt krig igen. Turkiet är medlem i Nato. Andra säger: håll er borta, låt kurderna slåss sina egna strider (om än med vår ekonomiska hjälp). Jag säger: slå till mycket hårt ekonomiskt med sanktioner mot Turkiet om de inte spelar enligt reglerna! Jag håller ett noga öga på detta.


Vet inget om frågan, som inte alls finns på agendan. Samtidigt rapporteras om uråldriga reningsverk och tiotusentals farliga ämnen i vattnet.0 Plus

Kolumn: Joakim Andersen. Sahra Wagenknecht höjer upprorsfanan mot PK-väldet och invandringen i sin nya bok.0 Plus

Ekonominyheter

Skjuter i höjden. En bitcoin kostar nu 62.000 dollar.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Över 100.000 män har undersökts. Men nu stoppas studien – eftersom resultatet är "rasistiskt".0 Plus

Mer från Utrikes

Vetenskap

Tre nya minimånar upptäckta i vårt solsystem. Hittades runt Neptunus och Uranus.0 

Cambridge-forskare: I princip noll svarta på toppositioner om meritokrati tillämpas. Vädjar till etablissemanget att acceptera den biologiska verkligheten.0 Plus

Kultur