Turkiets krig i Syrien

Trump till Turkiet: Jag håller ett öga på er

Publicerad 10 oktober 2019 kl 16.08

Utrikes. USA:s president Donald Trump hotar nu med ekonomiska sanktioner om Turkiet inte "spelar enligt reglerna" under offensiven i Syrien.

Gilla artikeln på Facebook

USA får nu både ris och ros för sitt beslut att inte blanda sig i militärt när Turkiet går in i norra Syrien.

Turkiet säger att man ska upprätta en buffertzon i det område som kurderna idag kontrollerar. 

Kritikerna menar dock att Turkiets avsikt är att slå till mot och etniskt rensa de kurdiska grupperna, som landet ser som terrorister. Kurderna har för avsikt att upprätta en egen självständig stat i området, som gränser mot Turkiet. Det tänker turkarna stoppa.

Kurderna varnar för "fullskaligt krig" med Turkiet, men har oddsen emot sig då den turkiska militären är så mycket starkare.

Nu varnar dock Donald Trump Turkiet för att gå för långt och "spela enligt reglerna" under offensiven.

– Turkiet har planerat att attackera kurderna under lång tid. De har krigat med varandra för alltid. Vi har inga soldater eller militärer någonstans nära området, säger Trump på Twitter.

– Jag försöker avsluta meningslösa krig. Prata med båda sidor. Vissa vill att vi ska skicka tiotusentals soldater till området och starta ett nytt krig igen. Turkiet är medlem i Nato. Andra säger: håll er borta, låt kurderna slåss sina egna strider (om än med vår ekonomiska hjälp). Jag säger: slå till mycket hårt ekonomiskt med sanktioner mot Turkiet om de inte spelar enligt reglerna! Jag håller ett noga öga på detta.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Larmet: Många svenskar har inte längre råd köpa mat

Hjälporganisationer vittnar om misär på Sveriges gator.. Folk kan inte ens ordna mat på bordet, "varken åt sina barn eller sig själva."0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Gängen markerar sina revir. För att förstå varför måste vi lämna det liberala sättet att tänka, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Vetenskap

Forskare hittade uråldrigt liv i Siljans meteoritkrater. Fynden kan användas för att utforska liv på Mars.0 

Svenska kvinnor gavs testosteron – då ökade deras prestation. Manliga könshormonet gav tydlig effekt på unga kvinnor.0 Plus

Kultur

Svenskt kultspel ska censureras efter PK-påtryckningar. Crusader Kings anklagas för "fascism" av spelskribenter.0