USA:s presidentval 2024
Ron DeSantis.

Trump-utmanare ska stoppa "woke-politik" i skolan

Publicerad 6 mars 2023 kl 18.31

Utrikes. Floridas guvernör Ron DeSantis utmanar Donald Trump inför nästa års presidentval i USA genom att ta upp kampen mot politisk korrekthet i skolan.

Dela artikeln

Ron DeSantis har förklarat krig mot så kallad "woke-politik”, det vill säga den aggressiva antivita politiska korrekthet som idag genomsyrar det amerikanska samhället.

I Florida klubbades exempelvis nyligen ett förslag som ska förbjuda den typ av kulturmarxistisk undervisning som ger elever skuldkänslor över sitt kön eller sin etnicitet.

Delstaten förbjuder också viss undervisning om sexuell läggning och "könsidentitet", en lag som av kritikerna kallas "Don't say gay"-lagen.

– Vi kommer att säkerställa att föräldrarna kan skicka sina barn till skolan för att få utbildning, inte indoktrinering, sade Ron DeSantis när lagen skrevs under.

Lagarna har fått kritik från vänsteraktivister, men andra stöder politiken.

– Skolan ska inte undervisa eller ha böcker om exempelvis att afroamerikaner är förtryckta. Det är så viktigt eftersom alla ska behandlas lika, säger föräldern Jennifer Pippin till The Guardian, rapporterar SVT.

Ron DeSantis har blivit populär bland konservativa väljare och pekas ut som en av de stora utmanarna till Donald Trump i presidentvalet 2024, även om han ännu inte officiellt tillkännagivit sin kandidatur.


Nyheter från förstasidan

Både L och KD klart under spärren

Nya mätningen. Stora skillnader jämfört med EU-valet.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.