Krisen i Eurozonen
Alexis Tsipras.

Tsipras hoppas på överenskommelse nästa vecka

Publicerad 8 augusti 2015 kl 13.14

Valuta. Den grekiske premiärministern Alexis Tsipras hoppas på att nå ett nytt avtal om nödlån under den kommande veckan.

Gilla artikeln på Facebook

Om förhandlingarna går som planerat kommer den grekiska regeringen och eurozonens finansministrar att sluta ett avtal om nya nödlån nu på tisdag, rapporterar Reuters.

Därmed kan Grekland få en första låneutbetalning innan 20 augusti då landet senast ska betala tillbaka 3,2 miljarder euro som man lånat av den europeiska centralbanken ECB.

Sammanlagt vill den grekiska regeringen låna 86 miljarder euro av de övriga EU-länderna under en period av tre år. För att få låna så mycket pengar vill dock Tyskland, som är den största långivaren, att Grekland genomför fler sparåtgärder och reformer.

Men det är inte bara tyskarna som är kritiska till att rädda den grekiska ekonomin och kanske framförallt de grekiska pensionsnivåerna. I östeuropeiska länder som Litauen, Slovakien och Polen är genomsnittspensionerna betydligt lägre än i Grekland.

En litauisk pensionär får i genomsnitt 242 euro i månaden i pension, vilket kan jämföras med de 882 euro som de grekiska pensionärerna får, skrev Greek reporter tidigare i sommar. En slovakisk pensionär får istället, i genomsnitt, 408 euro medan en polsk dito får 504 euro i sitt pensionskuvert.

Det gör att befolkningen i dessa länder, som alla deltar i eurosamarbetet, frågar sig varför de med sina skattepengar ska rädda vad man anser är betydligt rikare greker från att slippa undan drastiska besparingsåtgärder.


Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Människans natur

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Mer från Valuta

"Libra" ska konkurrera med bitcoin. Stora betaltjänster är med på projektet.0 

Allt dyrare tanka bilen eller resa utomlands. Men Riksbanken håller fast vid minusräntan in i det sista.0 

Vetenskap

Hormon styr om pappor bryr sig om sina barn. Svenska forskare fick råtthannar att börja ta hand om ungarna.0 

Kultur

"Mr Bean" i upprop mot hatbrottslag. Muslimsk minister i Skottland vill inskränka yttrandefriheten.0 

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0