Krisen i Eurozonen
Angela Merkel.

Tyskt ja till nödlån till Grekland

Publicerad 17 juli 2015 kl 17.26

Valuta. Det tyska parlamentet röstade under eftermiddagen idag ja till fler nödlån till det skuldtyngda Grekland.

Gilla artikeln på Facebook

Därmed har förbundskanslern Angela Merkel nu mandat att inleda förhandlingar med den grekiska regeringen om villkoren för nödlånen.

Även om 439 av ledamöterna röstade ja mot endast 119 nej-röster har Merkel trots det anledning att oroa sig. Hela 60 av ledamöterna från hennes eget parti Kristedmokraterna motsatte sig nämligen tanken på att ta de tyska skattebetalarnas pengar för att finansiera grekernas bidragssystem.

Andelen tyska kristdemokrater som är emot fler nödlån till Grekland har mer fördubblats sedan februari i år, rapporterar Reuters. Inte minst har Merkels egen finansminister Wolfgang Schäuble har varit skeptisk till flödet av skattemiljarder ut ur landet, men uppmanade trots det inför omröstningen idag att parlamentsledamöterna skulle rösta ja.

Igår beviljade den europeiska centralbanken ett temporärt nördlån på 900 miljoner euro för att förhindra en grekisk bankkollaps och eurogruppen har dessutom beviljat landet 7 miljarder euro i lån under tiden de fortsatta förhandlingarna med den övriga eurozonen pågår.

Det nödlånepaket till Grekland som eurogruppen nu ska förhandla om uppgår till 86 miljarder euro – motsvarande över 800 miljarder kronor. Men den internationella valutafonden IMF har i en hemlig rapport tidigare varnat för att de pengarna inte på långa vägar kommer att räcka till.


Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Människans natur

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Mer från Valuta

"Libra" ska konkurrera med bitcoin. Stora betaltjänster är med på projektet.0 

Allt dyrare tanka bilen eller resa utomlands. Men Riksbanken håller fast vid minusräntan in i det sista.0 

Vetenskap

Hormon styr om pappor bryr sig om sina barn. Svenska forskare fick råtthannar att börja ta hand om ungarna.0 

Kultur

"Mr Bean" i upprop mot hatbrottslag. Muslimsk minister i Skottland vill inskränka yttrandefriheten.0 

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0