USA:s presidentval 2020
Google är ett hot mot demokratin, enligt Tulsi Gabbard.

Tulsi Gabbard stämmer Google – fick inte längre annonsera efter att ha kritiserat USA:s krig

Publicerad 25 juli 2019 kl 22.01

Utrikes. Den amerikanska presidentkandidaten Tulsi Gabbard stängdes omedelbart av från Googles annonsverktyg efter att ha kritiserat USA:s krigspolitik i Mellanöstern i en debatt. Nu svarar hon med att stämma den liberala sökjätten på närmare en halv miljard kronor, skriver Breitbart.

Gilla artikeln på Facebook

Tulsi Gabbard väckte stor uppmärksamhet för knappt en månad sedan när hon deltog i det demokratiska partiets första primärvalsdebatt inför presidentvalet i USA 2020.

Hon läxade bland annat upp motståndaren Tim Ryan, som hävdade att USA måste fortsätta att kriga i Afghanistan eftersom det annars kan ske nya terrordåd i stil med elfte september-attackerna. Dessutom varnade Gabbard, som själv är veteran från Irakkriget, för de förödande effekterna av ett eventuellt nytt krig mot Iran.

– Under allt för lång tid har våra ledare svikit oss och tagit oss från det ena "regimförändrande" kriget till det andra. Det har lett till ett nytt kallt krig med en upprustning som kostar oss biljoner av våra hårt förtjänade skattedollar och otaliga liv. Detta vansinne måste få ett slut, sade hon bland annat.

Efter debatten var Tulsi Gabbard den demokratiska kandidat som överlägset flest amerikaner sökte efter på nätet. Google agerade då mot den populära antikrigspolitikern genom att stänga av hennes Google Ads-konto – så att Gabbard inte längre inte längre kunde annonsera till väljarna via plattformen under kvällen.

Nu stämmer Tulsi Gabbards kampanjorganisation Google på 50 miljoner dollar, motsvarande drygt 470 miljoner kronor, för avstängningen. Man vill också ha ett domstolsbeslut som tvingar den liberala jättebolaget att avstå från att ägna sig åt ytterligare valpåverkan.

"Under de första timmarna efter den första debatten, medan miljontals amerikaner sökte efter information om Tulsi, stängde Google av hennes sökannonsskonto utan någon förklaring. Det är livsviktigt för vår demokrati att stora teknikföretag inte tillåts påverka valresultatet", skriver Gabbards kampanjorganisation på Twitter och fortsätter:

"Googles diskriminering av vår kampanj avslöjar hur farlig deras dominans är och hur de stora teknikföretagens dominans av det offentliga samtalet hotar amerikanska kärnvärden. De hotar vår demokrati och Tulsi kommer att slå tillbaka å alla amerikaners vägnar."

En företrädare för Google uppger för The Hill att Gabbards konto stängdes av automatiskt efter debatten på grund av "ovanlig aktivitet".


Nyheter från förstasidan

Socialdemokraterna vinner tyska valet

Väntas bilda rödgrön koalition med De Gröna och vänsterpartiet Linke. Kommer i praktiken att färdigställa Angela Merkels avveckling av landet.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Han byggde en bit Europa – i Guatemala. Leon Kriers nya stad ser allt annat än ny ut.0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Gott om kritiska metaller i nordiskt urberg. EU oroas över tillgången på sällsynta råvarorna.0 

Mediers roll viktig för att sprida propaganda om klimatförändringar. "Får konsekvenser i det bredare sammanhanget".0 

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0