USA:s presidentval 2020
Google är ett hot mot demokratin, enligt Tulsi Gabbard.

Tulsi Gabbard stämmer Google – fick inte längre annonsera efter att ha kritiserat USA:s krig

Publicerad 25 juli 2019 kl 22.01

Utrikes. Den amerikanska presidentkandidaten Tulsi Gabbard stängdes omedelbart av från Googles annonsverktyg efter att ha kritiserat USA:s krigspolitik i Mellanöstern i en debatt. Nu svarar hon med att stämma den liberala sökjätten på närmare en halv miljard kronor, skriver Breitbart.

Gilla artikeln på Facebook

Tulsi Gabbard väckte stor uppmärksamhet för knappt en månad sedan när hon deltog i det demokratiska partiets första primärvalsdebatt inför presidentvalet i USA 2020.

Hon läxade bland annat upp motståndaren Tim Ryan, som hävdade att USA måste fortsätta att kriga i Afghanistan eftersom det annars kan ske nya terrordåd i stil med elfte september-attackerna. Dessutom varnade Gabbard, som själv är veteran från Irakkriget, för de förödande effekterna av ett eventuellt nytt krig mot Iran.

– Under allt för lång tid har våra ledare svikit oss och tagit oss från det ena "regimförändrande" kriget till det andra. Det har lett till ett nytt kallt krig med en upprustning som kostar oss biljoner av våra hårt förtjänade skattedollar och otaliga liv. Detta vansinne måste få ett slut, sade hon bland annat.

Efter debatten var Tulsi Gabbard den demokratiska kandidat som överlägset flest amerikaner sökte efter på nätet. Google agerade då mot den populära antikrigspolitikern genom att stänga av hennes Google Ads-konto – så att Gabbard inte längre inte längre kunde annonsera till väljarna via plattformen under kvällen.

Nu stämmer Tulsi Gabbards kampanjorganisation Google på 50 miljoner dollar, motsvarande drygt 470 miljoner kronor, för avstängningen. Man vill också ha ett domstolsbeslut som tvingar den liberala jättebolaget att avstå från att ägna sig åt ytterligare valpåverkan.

"Under de första timmarna efter den första debatten, medan miljontals amerikaner sökte efter information om Tulsi, stängde Google av hennes sökannonsskonto utan någon förklaring. Det är livsviktigt för vår demokrati att stora teknikföretag inte tillåts påverka valresultatet", skriver Gabbards kampanjorganisation på Twitter och fortsätter:

"Googles diskriminering av vår kampanj avslöjar hur farlig deras dominans är och hur de stora teknikföretagens dominans av det offentliga samtalet hotar amerikanska kärnvärden. De hotar vår demokrati och Tulsi kommer att slå tillbaka å alla amerikaners vägnar."

En företrädare för Google uppger för The Hill att Gabbards konto stängdes av automatiskt efter debatten på grund av "ovanlig aktivitet".


Akademiker kräver omvälvning. Nödvändigt för "ett invandringsland och ett flerspråkigt samhälle".0 Plus

Beväpnade sig med kniv och högg ned invandraren. Mammans panikartade larmsamtal: "Hon tänker alltså ta livet av två killar."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Analys: Fed-flopp i medieskugga. Bankernas märkliga deponeringar kan visa att kraschen är nära.0 

Mer från Utrikes

Australien på väg förbjuda kritisk rasteori i skolor

Senatens beslut.. "Splittrande, radikal vänsterindoktrinering."0 

Merkel: Tyskarnas eget fel att de fördrevs

Omstridda smockan mot egna folket.. 14 miljoner tyskar fördrevs och miljontals kvinnor dödades i tidernas största etniska rensning.0 Plus

Sannfinländarnas partiledare slutar

Jussi Halla-aho lämnar posten efter fyra år.. Kommer avslöja orsaken till beslutet först år 2031.0 

Vetenskap

Giftiga kemikalier hittade i foster. Kan röra sig om substanser som varit förbjudna i årtionden.0 

Forskare lyckas fånga elektronens hopp på film. För första gången synlig för det mänskliga ögat.0 

Kultur

Nationalmuseum: Tavla som visar fiskare i båt är rasistisk. Sprider idé om "nedärvda folkliga särdrag".0