USA:s presidentval 2020

Åkessons attack mot Trump: Saknar mänskliga sidor

Publicerad 11 januari 2021 kl 17.03

Inrikes. USA:s president Donald Trump saknar vissa egenskaper som normalt sett tillhör mänskligheten. Det säger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson till SR Ekot.

Gilla artikeln på Facebook

Det är i en intervju med Ekot som SD-ledaren Jimmie Åkesson nu gör en något motsägelsefull bedömning av den amerikanske presidenten Donald Trump.

Å ena sidan säger den svenske partiledaren att han velat se Republikanerna vinna valet i stället för Demokraterna, dock helst med en annan kandidat än Trump.

Men eftersom han inte kan välja kandidat, väljer han ändå Donald Trump före vänsterkandidaten Joe Biden, som vann valet.

Jimmie Åkesson var rentav den ende partiledaren bland riksdagspartierna i Sverige som ville se Republikanerna vinna. Och detta står han fast vid.

Samtidigt är Åkesson starkt kritisk till Trumps agerande efter valet i november och han lägger "stor skuld" på presidenten för stormningen av Kapitolium i Washington förra onsdagen, enligt Sveriges Radio.

På frågan om händelsen förändrat hans syn på Trump, säger Åkesson:

– Det bekräftar vad jag och många andra misstänkt, att han saknar många av de egenskaper som vi normalt anser tillhöra mänskligheten.

SR-reportern frågar då Åkesson om det inte är problematiskt att både vilja se Donald Trump som president och samtidigt påstå att denne saknar vissa vanliga mänskliga sidor.

På detta svarar SD-ledaren att man måste skilja på personen Trump och den politik han fört. Den delvis omänskliga presidenten har alltså ändå gjort bra saker och bättre saker än vad Demokraterna troligen skulle ha gjort vid makten, enligt Åkesson.


Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Attackerade tv-profilen i grupp. Men det slutade med att vänsterextremisterna fick fly undan 57-åringen i panik.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Har bara krav och inga skyldigheter. Kan invandrarnas relation till Sverige verkligen upprätthållas i längden, undrar Jan Tullberg.0 

Mer från Inrikes

Larmet: Kvinnliga skogsägare inte feminister

Nya genusstudien.. Kvinnorna agerar också utifrån "maskulinitetsnormer" genom att såga med motorsåg.0 

V vill fälla Löfven om marknadshyror införs

Tänker agera före sommaren.. Men för att väcka en misstroendeförklaring i riksdagen måste partiet få stöd av något annat parti.0 

Vetenskap

Snabbt ökande förskrivning av adhd-läkemedel . Var tionde pojke i Sverige har nu fått diagnosen.0 

Enkelt test visar risken för alzheimer. Lundaforskarnas upptäckt.0 

Kultur

Abortaktivistens bild upprör. "Så där håller man inte ett spädbarn."0 

"Jag kallar det PK": Ulf Brunnberg rasar mot nya Saltkråkan. Skådisarnas bråk om nyinspelningen.0