USA:s presidentval 2020

Time: Hemlig grupp manipulerade USA-valet 2020

Publicerad 6 februari 2021 kl 15.04

Utrikes. Det var en hemlig och "välfinansierad sammansvärjning av mäktiga människor" som såg till att presidentvalet i USA förra året slutade som det gjorde. Det hävdar Time Magazine i en uppmärksammad artikel.

Gilla artikeln på Facebook

Efter presidentvalet i USA i november förra året sade landets dåvarande president Donald Trump att någonting "mycket, mycket konstigt" pågick i landet, då bland andra hundratals företagsledare plötsligt vände sig emot honom.

På sätt och vis hade Trump rätt, skriver nu Time uttryckligen.

Bakom kulisserna fanns det nämligen en hemlig "konspiration" med tusentals personer som försökte styra valet, står det i tidningen. Och konspirationen ska ha påverkat "alla delar av valet".

Konspiratörerna fick bland annat delstater att ändra sina röstsystem och lagar. Samtidigt säkrade de hundratals miljoner dollar i privat och offentlig finansiering, enligt Time. De förhindrade rättsprocesser som försökte granska valresultatet och rekryterade "arméer av valarbetare", skriver tidningen. De lyckades även få miljontals amerikaner att poströsta för första gången, något som gynnade Joe Biden. Samtidigt pressade de nätjättarna att stoppa "desinformation" på sina plattformar och de hade även strategier för att bekämpa "viralt struntprat" på nätet.

Efter valdagen gjorde konspiratörerna "allt" för att Trump inte skulle kunna ändra valresultatet, skriver Time.

Men de inblandade anser inte att de riggade valet, utan "räddade" det.

Time påpekar att det hela "låter som en paranoid feberdröm – en välfinansierad sammansvärjning av mäktiga människor, som sträcker sig över olika branscher och ideologier, som arbetar ihop bakom kulisserna för att påverka åsikter, ändra lagar och regler, styra media och kontrollera informationsflödet. De riggade inte valet; de befäste det. Och de anser att allmänheten behöver förstå systemets bräcklighet för att fortsättningsvis kunna säkerställa demokratin i Amerika".

I sociala medier är kritiken hård och Time-artikeln tolkas bland annat som att Donald Trump hade rätt hela tiden, att valet visst var riggat.

"Jag vill bara säga att det är motsatsen till demokrati när en hemlig sammansvärjning av rika och politiskt allierade eliter konspirerar för att manipulera lagar och regler kring ett val för att vinna det", skriver journalisten Tim Pool på Twitter.

"Enligt Time blev valet 'befäst' inte riggat. Definitivt inte riggat. Detta är galenskap, men alla bör läsa artikeln för att förstå precis hur illa det verkligen var", skriver Donald Trump Jr.

Tidigare har även Claes G. Ryn, professor i statsvetenskap, förklarat i Swebbtv att det skedde någonting mycket märkligt i det amerikanska presidentvalet 2020. Enligt en rad etablerade indikatorer – under valdagen och rösträkningen – skulle Trump vinna valet, men av någon anledning fick Biden en stor mängd röster i några få storstäder, vilket gjorde att vänsterkandidaten tog hem segern. Ryn vill inte uttryckligen kalla det valfusk, eftersom han inte vet vad det är som hänt.

– Någonting hände i det här valet som är väldigt svårt att förklara, säger professorn i Swebbtv.


SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0