Turkiets barnsexbeslut
Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan.

Turkiet legaliserar sex med barn

Publicerad 6 augusti 2016 kl 17.54
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Turkiets författningsdomstol har rivit upp den lag som förbjuder sex med barn, rapporterar Hürriyet Daily News.

Gilla artikeln på Facebook

Lagändringen kommer formellt att träda i kraft 13 januari nästa år. Fram till nu har sex med någon som är under 15 år rubricerats som sexuellt utnyttjande av barn.

Officiellt heter det att lagen rivs upp efter klagomål från en lokal domstol som tycker att det är fel att sex med någon som är 14 år hanteras som ett lika grovt övergrepp som sex med någon som bara är fyra år gammal. Domstolen menar att lagstiftaren inte tagit hänsyn till fall där den ena parten är mellan 12 och 15 år och samtycker till sex.

"Detta skapar en obalans mellan juridiska fördelar och påföljder som måste beaktas vid brott och straff", skriver domstolen.

Inofficiellt är det emellertid ingen hemlighet att regeringspartiet AKP och landets president Recep Tayyip Erdoğan försöker styra landet i en islamistisk riktning. Bland många muslimer är barnäktenskap populärt; 3,5 miljoner flickor är gifta i Turkiet, trots att de är barn. Den siffran befaras nu öka kraftigt.

Författningsdomstolen var oenig i sitt beslut. Sju ledamöter röstade för att legalisera sex med barn medan sex av dem röstade emot. De som röstade nej gjorde det med motiveringen att det kommer "vålla upprördhet hos allmänheten".

Och beskedet väcker ramaskri, åtminstone bland akademiker och människorättsaktivister. Flera är kritiska till att lagen rivs upp med motiveringen att den är bristfällig, utan att ersättas med en ny lag.

– Det kommer leda till att barn utsätts för sexuella övergrepp och våldtäkt och det kommer leda till att fler flickor gifts bort tidigt utan möjlighet att få utbilda sig, säger advokaten och kvinnorättsaktivisten Nazan Moroğlu.

Hon får medhåll från Canan Güllü som är ordförande för Turkiets förenade kvinnoorganisation (TKFD):

– Det här beslutet kommer leda till oönskade äktenskap. Folk kommer kunna kidnappa och våldta barn, gifta sig med dem när de är riktigt unga och förhindra att de får gå i skolan, säger hon.


Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Människans natur

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Mer från Utrikes

Tyskland: Vaccin kan vara klart till hösten

Kan sättas in snart, enligt smittskyddsmyndighet.. Tyskland har börjat planera för hur vaccinet ska fördelas.0 

Miljardären lägger ännu ett årtioende bakom sig. Men Soros kulturmarxistiska livsverk har kanske aldrig varit så hotat som idag.0 

Pingvinerna fler än man tidigare trott

Isarnas kejsare frodas på Antarktis.. Nya kolonier upptäckta med hjälp av satellit.0 

Vetenskap

Hormon styr om pappor bryr sig om sina barn. Svenska forskare fick råtthannar att börja ta hand om ungarna.0 

Kultur

"Mr Bean" i upprop mot hatbrottslag. Muslimsk minister i Skottland vill inskränka yttrandefriheten.0 

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0