Nato-medlemskapet
Devlet Bahceli kontrollerar 48 mandat i det turkiska parlamentet och hans stöd är nödvändigt för att Erdogans regering ska kunna släppa in Sverige i Nato.

Turkiskt maktparti sätter punkt för Nato-ansökan efter koranbränningen

Publicerad 21 januari 2023 kl 16.03

Utrikes. Det turkiska nationalistpartiet MHP, som president Erdogan är beroende av för att kunna få igenom Sveriges Nato-ansökan i parlamentet, säger nu definitivt nej till att ta med det nordiska landet i Nato. Orsaken är den koranbränning som genomfördes vid Turkiets ambassad idag.

Dela artikeln

– Den svenska statsförvaltningens beslut att ge en degenererad dansk politiker tillstånd att bränna koranen framför den turkiska ambassaden är inte bara en skandal, utan också en tydlig provokation och ett förkroppsligande av barbari och vandalism, säger Devlet Bahceli till Anadolu.

Devlet Bahceli sitter på 48 mandat i det turkiska parlamentet och beskrivs – som så mycket annat – inte sällan som en "fascist" i svensk media.

– Sveriges Nato-ansökan kommer inte att kunna godkännas av vår parlamentsgrupp under dessa förhållanden. Det skulle vara ett svek mot vår religion, vårt språk och våra mål för Turkiets utveckling under 2000-talets första sekel, säger han vidare.

Bahceli säger att Sverige måste åtgärda detta misstag genom och be de turkiska och islamiska samhällena om ursäkt.

– Det är stötande att överhuvudtaget ha politiska och diplomatiska förbindelser med länder som är fientliga mot våra nationella och moraliska värderingar, och då kan det inte komma i fråga att sätta sig i samma Nato-allians som dem, säger han.

– Den muslimska turkiska nationen kommer inte att tolerera detta och kommer inte att bli lurad av olika utspel, säger han och tillägger att bedömningen nu ligger fast.


Nyheter från förstasidan


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.