Barnvåldtäkterna i Storbritannien
Fem pakistanska män dömdes för sexuella övergrepp mot barn i Rotherham år 2010, vilket blev inledningen på skandalen.

Tusentals brittiska barn våldtogs av pakistanier

Publicerad 26 augusti 2014 kl 23.10

Utrikes. Minst 1.400 barn i den brittiska staden Rotherham våldtogs mellan åren 1997 och 2013 av pedofila pakistanska ligor. Men myndigheterna valde att tona ned och mörklägga problemet eftersom de var rädda för att anklagas för rasism, visar en färsk rapport enligt BBC News.

Gilla artikeln på Facebook

Barnvåldtäkterna blev först kända för allmänheten i november 2010, när fem pakistanska invandrare greps i Rotherham för en serie sexuella övergrepp mot minderåriga flickor.

När media började nysta vidare i fallet visade det sig att härvan var betydligt större än så. Snart kom det fram uppgifter om att tusentals barn hade utsatts för en liknande behandling av muslimer i samma stad.

Pakistanska pedofilligor
I september 2012 beskrev journalisten Andrew Norfolk en intern polisrapport som visade att liknande organiserade pedofila nätverk samtidigt agerade i en lång rad andra engelska städer.

– Det rörde sig till överväldigande del om män med pakistanskt ursprung och vi måste försöka förstå varför detta har inträffat, sade Norfolk enligt BBC News.

Kommunstyrelsen i Rotherham har nu släppt en oberoende rapport som visar att "åtminstone 1.400" minderåriga i staden utsattes för sexuella övergrepp av de organiserade ligorna mellan 1997 och 2013.

Rapporten riktar hård kritik mot politikerna, som anklagas för att grovt misskött hanteringen av problemet.

Rasistanklagelser skrämde
Bland annat pekar rapporten på att övergreppen kunde fortgå eftersom kommunen försökte spela ned brottens "etniska dimensioner" av rädsla för att anklagas för rasism.

Andra kommunala medarbetare fick explicita order om att inte nämna något om att de pedofila förövarna var invandrare. Polisen gavs heller inga resurser för att prioritera brotten.

"Flera ledamöter som intervjuats trodde att de genom att öppna upp för dessa frågor skulle kunna "ge syre" till rasistiska perspektiv som kanske i sin tur lockar extrema politiska grupper och hotar sammanhållningen i samhället", står det bland annat i rapporten.

Samtidigt så försökte enligt rapporten flera personer inom polisen och socialtjänsten att beskriva de systematiska våldtäkterna som "överdrivna" och de utsatta barnen fick inte det stöd de behövde.

Riktade in sig på "vita flickor"
Rapporten beskriver flera av de otaliga fall av "män med pakistansk härkomst som riktar in sig på unga vita flickor". Bland annat beskrivs en 12-åring som togs till ett hotell av en grupp män och tvingades titta på medan de våldtog hennes 14-åriga syster. En annan ung flicka dränktes i bensin för att avskräcka henne för att anmäla den våldtäkt hon utsatts för.

Ett av barnen som våldtogs av de pakistanska pedofilerna säger idag till BBC att myndigheterna kunde ha stoppat övergreppen om de hade velat.

– Jag var bara ett barn och de borde ha ingripit. De borde ha stoppat och motverkat detta, säger kvinnan, som kallar sig "Isabel".

Kommunstyrelsens ordförande Roger Stone beslutade sig efter att rapporten offentliggjorts för att omedelbart avgå.

– Det är inte mer än rätt att jag som ledare tar ansvar för de historiska brister som beskrivits så tydligt, säger Stone enligt BBC News.


Nyheter från förstasidan

Säpo vill förbjuda "terrorpropaganda"

Svårt att förena yttrandefrihet och invandring. Därför föreslår Säkerhetspolisen långtgående begränsningar – av yttrandefriheten.0 

Ekonominyheter

"Libra" ska konkurrera med bitcoin. Stora betaltjänster är med på projektet.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. Ivar Arpis text för upp frågan om Sveriges förslumning till debatt.0 Plus

Mer från Utrikes

Liberalernas valberedning föreslår Sabuni

Stor delseger för Nyamko Sabuni.. "Med Nyamko får Liberalerna en ledare med ett tydligt ledarskap och politiskt mod."0 

Trump utvisar färre illegala än Obama

Sviker sina väljare gång på gång.. Presidenten lovar att ta tag i frågan – sen händer ingenting.0 

Reinfeldt ska få ryssarna öppna sina hjärtan

53-årige politikern bjöds in till Moskva.. Började predika för tredje världen-invandring direkt.0 Plus

Sidor

Vetenskap

Studie: Diskriminering att ingen skrattar åt kvinnors skämt. Undersökte fördelningen av skratt i SVT:s "Vinterstudion".0 

Husses stress smittar av sig på hunden. Stressnivåerna hos hundar och deras ägare följer varandra.0 

Kultur

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0 

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0