Nya tyska censuren
LIGGER I: Heiko Maas har tidigare tvingat Facebook att öppna en jättelik censursbyrå i Berlin för att få bort invandringskritiska åsikter.

Tyska regeringskritiker blockeras på Twitter

Publicerad 5 maj 2017 kl 20.11

Media. I Tyskland införs snart en ny lag som enligt kritiker kommer att avskaffa yttrandefriheten på nätet. Men redan nu har Twitter av allt att döma börjat förbereda sig på de nya kraven – genom att blockera invandrings- och regeringskritiska användare.

Gilla artikeln på Facebook

Genom att hota med skyhöga böter vill den tyske justitieministern Heiko Maas tvinga företag som tillhandahåller sociala medier att radera alla åsiktsyttringar som skulle kunna bryta mot tysk lag. 

Regeringens kommande lagstiftning har fått hård kritik från en bred allians av branschorganisationer, internetföreningar, medborgarrättsorganisationer och juridiska experter som varnar för att yttrandefriheten på internet i praktiken är på väg att avskaffas i Tyskland. Enligt jurister strider lagen dessutom mot såväl grundlagen som europeisk rätt.

"Den lämpar sig kanske för politiska system som det i Nordkorea, men inte för vår liberala ordning i Tyskland", kommenterar exempelvis de tyska tidningsutgivarnas federala förbund, BDZV, politikernas planer.

Ändå kommer lagen att träda i kraft redan inom en snar framtid, definitivt "innan valrörelsen kommit igång på riktigt", som CDU-toppen Volker Kauder ogenerat medger.

Med detta uttalande gav den kristdemokratiske politikern bränsle till mångas oro över att regeringskritik på nätet håller på att förbjudas.

Regeringens påtryckningsmedel mot de sociala mediebolagen – böter på upp till 50 miljoner euro för åsikter som inte censureras tillräckligt snabbt – har uppenbarligen redan nu fått önskvärd effekt.

Exempelvis har Twitter de senaste veckorna börjat blockera allt fler populära konton. De drabbade har gemensamt att de ofta riktat kritik mot den sittande regeringen.

Så har det politiskt inkorrekta nyhetsflödet DeutschPI med tusentals följare stängts av. Även användaren Hartes Geld, som är ett av de mest populära konservativa kontona på tyskspråkiga Twitter blockerades i Tyskland (för tyska användare) i onsdags – samtidigt som Heiko Maas på samma plattform uppmärksammade pressfrihetens dag genom att hylla "kritisk journalistik".


Coronavaccin

"Vad håller du på med jävla somalier?" Borlänge-familjen vågade inte bo kvar efter mardrömslika upplevelsen.0 Plus

Asylkaoset

Nyheter från förstasidan

"Stor meteor" över Sverige och Norge

Eldklot lyste upp himmelen vid norska gränsen. "Det är en stor meteor, och det här är sällsynt".0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.