Nya tyska censuren
Tyskarna får inte läsa den polske utrikesministerns kommentarer om invandrare.

Twitter-inlägg om polskt muslimstopp censureras i Tyskland

Publicerad 4 oktober 2017 kl 07.47

Utrikes. Ett populärt inlägg på Twitter länkar till en nyhetsartikel om att Polen stoppar invandring från muslimska länder. Men tweeten har censurerats – så att den inte går att se om man befinner sig i Tyskland.

Gilla artikeln på Facebook

Den polska regeringen har beslutat att inte ta emot invandrare från den muslimska delen av tredje världen. Detta bekräftas av utrikesminister Jan Dziedziczak:

– Vårt beslut står fast: vi kommer inte att acceptera flyktingar från muslimska länder, säger Dziedziczak enligt nyhetssidan UA Wire.

– Vi, som regering och som politiker, gör bara vad vårt folk vill att vi ska göra. Vi är skyldiga att agera enligt medborgarnas vilja, fortsätter han.

Jan Dziedziczak noterar också att de flesta invandrare är unga män.

– Det rör sig om ekonomiska flyktingar som söker ett bekvämt liv här.

Det populära Twitter-kontot Voice of Europe skickade på onsdagen en tweet med en länk till den polska utrikesministerns kommentarer. Meddelandet är läsbart över hela världen – förutom i Tyskland. Där möts användarna istället av ett meddelande om att tweeten inte kan läsas i landet.

Orsaken är den omfattande censurlagstiftning som klubbades igenom av det tyska förbundsdagen tidigare i år och som trädde i kraft den 1 oktober. Lagen förpliktigar alla sociala nätverksbolag att ta bort all så kallad rasism och "falska nyheter" inom 24 timmar. Annars riskerar de böter på upp till en halv miljard kronor.

Fria Tider har i tidigare artiklar rapporterat om hur lagen har börjat användas för att få bort budskap som den tyska regeringen inte gillar.

Bild:

© Skärmdump/Twitter

Så här ser tweeten ut för resten av världen.


Coronavaccin

"Vad håller du på med jävla somalier?" Borlänge-familjen vågade inte bo kvar efter mardrömslika upplevelsen.0 Plus

Asylkaoset

Nyheter från förstasidan

Nära 1.000 skjutningar i USA – på en vecka

Efter BLM-kampanjen. Svarta gängvåldet eskalerar bortom kontroll.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.