Nya tyska censuren

Facebook censurerar harmlös karikatyrbild

Publicerad 5 juli 2017 kl 20.27

Media. Facebook har raderat en karikatyrbild från Junge Freihet som kritiserar begreppet "äktenskap för alla", och samtidigt blockerat den tyska högertidningens chefredaktör. Bakgrunden är en ny lag som enligt kritiker avskaffar yttrandefriheten i Tyskland.

Gilla artikeln på Facebook

Politikerna i Tyskland klubbade förra veckan igenom en ny drakonisk censurlagstiftning riktad mot personer som är kritiska till regeringens invandringspolitik.

Den nya lagen, som har fått mycket hård kritik, innebär att sociala mediebolag som Facebook och Twitter kan tvingas böta uppemot 50 miljoner euro – motsvarande en halv miljard (!) kronor – om de inte tillräckligt snabbt raderar inlägg som skulle kunna utgöra "hets mot folkgrupp" eller "falska nyheter".

Redan innan lagen godkändes av förbundsdagen hade Twitter börjat blockera obekväma tyska användare. Och nu verkar det som om även Facebook har börjat rätta sig i ledet.

Den sociala nätverkssajten har exempelvis raderat en karikatyrbild med titeln "Äktenskap för alla" från den högerorienterade tidningen Junge Freiheit. Bilden visar ett homosexuellt par som står längst fram i kön för att få gifta sig. Bakom dem står bland annat en pojke som vill gifta sig med sin nallebjörn, en tant som vill gifta sig med sin kanariefågel och en muslim som vill gifta sig med fyra kvinnor i burka och koppel.

Bilden var dock för magstark för Facebook, som valde att radera den – och dessutom tillfälligt blockera Junge Freiheits chefredaktör Dieter Stein.

Den omfattande censurlagstiftningen träder egentligen först i kraft den 1 oktober i år. Googles rättschef i Europa, Arnd Haller, har tidigare förklarat hur hans företag kommer att förhålla sig till de godtyckliga kraven från den tyska regeringen: "I tveksamma fall raderar vi".


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Företagare ska kunna dömas för bidragsbrott

Utskottsinitiativ mot bidragsfusk.. Nu ska bidragsbrottslagen även omfatta statliga stöd till företag.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Rasbiologiska institutet 100 år – så rätt hade de. Skälldes ut – för korrekta teorier.0 

Hundars stressnivåer knyts till ägaren. Men det är skillnad mellan olika raser.0 

Kultur

Här förs Roxette-gitarristen bort av polis. Christoffer Lundquist bars iväg från demonstrationen.0 

Är detta verkligen ett "rasisttecken"?. Vild PK-storm skakar legendariska tv-programmet.0 Plus