Asylkaoset

Tysklands polisfack vill bygga gränsmur mot Österrike

Publicerad 18 oktober 2015 kl 16.46

Utrikes. Det mäktiga tyska polisfacket går nu tvärt emot sin regering och Angela Merkel i asylfrågan. I ett utspel idag kräver man att Tyskland gör som Ungern och bygger ett gränsstaket för att få stopp på inflödet från tredje världen.

Gilla artikeln på Facebook

I en intervju med Die Welts söndagstidning Welt am Sonntag säger ordföranden Rainer Wendt att om Tyskland visar handlingskraft och bygger ett staket kommer andra länder snabbt att följa efter.

Gränsstaketet måste enligt honom först och främst byggas längs med gränsen mot Österrike, vilket är vitalt för att landet ska kunna upprätthålla sina gränskontroller.

– Vår organisation är i fara, vi står inför social oro. Någon måste dra i nödbromsen och det kan bara Angela Merkel göra, säger Rainer Wendt till Welt am Sonntag.

Tyskland har infört tillfälliga gränskontroller som är i kraft sedan mitten av september. I praktiken kontrollerar landet emellertid inte sin inre gräns mot Österrike och därför fortsätter inflödet av invandrare från tredje världen obehindrat.

– Om vi stänger vår gräns på detta sätt så kommer Österrike att tvingas stänga sin gräns mot Slovenien, och det är exakt den effekt vi behöver, säger Wendt.

Han föreslår att Tyskland gör som Ungern och upprättar en "transitzon" i ett ingenmansland mellan ett yttre och ett inre gränsstaket. Där kan asylsökarna sorteras efter hur sannolikt det är att de kommer att beviljas asyl.

När Ungern införde en liknande lösning fördömdes initiativet av Tysklands förbundskansler Angela Merkel och hennes socialdemokratiskt-kristdemokratiska regering, som kallade det inhumant och omöjligt att implementera, skriver Deutsche Welle.


Nyheter från förstasidan

CDU största förloraren i valet: "Merkels fel"

Gjorde sämsta valet sedan krigsslutet. "Efter 16 år som förbundskansler har Angela Merkel etablerat CDU som ett riktigt trött regeringsparti".0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Han byggde en bit Europa – i Guatemala. Leon Kriers nya stad ser allt annat än ny ut.0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Gott om kritiska metaller i nordiskt urberg. EU oroas över tillgången på sällsynta råvarorna.0 

Mediers roll viktig för att sprida propaganda om klimatförändringar. "Får konsekvenser i det bredare sammanhanget".0 

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0