Ungerns svar efter EU-dom: Slopar asylrätten

Publicerad 21 maj 2020 kl 17.11

Utrikes. Ungern drar nu in rätten att söka asyl vid gränsen. Detta som svar på en EU-dom som tvingar landet att stänga ner sina transitzoner vid den serbiska gränsen. Den som vill söka asyl måste göra det på konsulat i andra länder, vilket i praktiken stoppar invandringen, enligt flera medier.

Gilla artikeln på Facebook

Det är EU-domstolen som beslutat att Ungern måste stänga ner sina invandrarbaracker vid den serbiska gränsen. De så kallade transitzonerna, som funnits sedan 2015, har skyddat landet från massinvandring, men enligt domstolen är de olagliga.

De cirka 300 invandrarna, som mestadels kommer från Mellanöstern, har därför flyttats till så kallade flyktingmottagningscenter.

– Den ungerska regeringen delar inte beslutet, vi anser att det är en risk för den europeiska säkerheten, men som EU-medlem kommer vi att respektera alla domstolsbeslut, säger den ungerske premiärministern Viktor Orbáns stabschef Gergely Gulyas enligt Reuters.

Men EU-domstolens beslut var ingen långvarig seger för asylaktivister. Det innebär nämligen inte att Ungern kommer börjar acceptera invandring. I stället inför man nu ett annat system, som gör att alla framtida asylansökningar måste lämnas in vid konsulat i grannländerna. Därmed kan det i princip bli omöjligt att få asyl, eftersom alla grannländer till Ungern är trygga, och så kallade flyktingar måste ju söka asyl i det första säkra landet. Enligt Reuters utgör de nya reglerna ett "effektivt" sätt för att stoppa framtida asylsökare.

Enligt Exakt24 stänger Orbánregeringen ned alla gränsövergångar varför möjligheten att söka asyl vid gränsen faller bort. Eftersom ansökningarna nu måste lämnas in i länder som bedöms vara trygga, ska asyl "i enlighet med lagen nekas", fortsätter tidningen.

Helsingforskommitténs talesman Zsolt Zadori konstaterar i Reuters att de cirka 300 invandrarna i transitzonerna visserligen har det bättre nu, men att framtida asylsökare får det mycket sämre och kan "förvänta sig nästan inget skydd från Ungern". Konsulaten kan avslå asylansökningar utan att ge den som ansöker tillgång till landets territorium.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Kraftig ökning av nya jobb i USA

Börsen upp tolfte dagen på två veckor.. Bidragseufori ger fortsatt rally i stödpaketens spår.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Varning för starka bilder! Bestialiskt rasvåld i amerikanska städer.0 

Vetenskap

De allra första djuren hade parasiter. Hittades hos armfotingar från en 525 miljoner år gammal havsbotten.0 

Svenska satsningen: Coronavaccin i form av nässpray. Ska kunna ges direkt i nässlemhinnan.0 

Kultur

Bryan Adams pudlar efter anklagelser om rasism. Skyllde viruset på "förbannade fladdermusätande jävlar".0 

Är negerbollen dansk?. Populärt bakverk med kontroversiellt namn firas idag.0 Plus