Maktstriden i SD
Björn Söder.

Uppgift: Björn Söder petas för att han röstade emot Karlsson

Publicerad 16 september 2015 kl 18.36

Inrikes. Björn Söder, Mikael Jansson och David Lång röstade emot förslaget att SD skulle bryta sina band till ungdoms­förbundet SDU. Som straff för det petas alla tre nu ur partistyrelsen, enligt källor till Aftonbladet.

Gilla artikeln på Facebook

© Riksdagen

Mattias Karlsson.

I helgen beslutade SD:s partystyrelse, med den informelle partiledaren Mattias Karlsson i spetsen, att kapa alla band till SDU och starta en egen ungdoms­verksamhet med samma namn. Bakgrunden var att ungdoms­förbundet under sin kongress hade valt Jessica Ohlson som ny ordförande istället för den kandidat som Karlsson hade lyft fram.

Tre medlemmar i partistyrelsen röstade dock emot förslaget: före detta partisekreteraren Björn Söder, riksdagsledamoten David Lång och den förre partiledaren Mikael Jansson.

Som straff för sin bångstyrighet kommer trion med största sannolikhet att förlora sina poster i partistyrelsen i samband med SD:s landsdagar i november, enligt Aftonbladet.

– De kommer nog inte finnas med i nya styrelsen, det förs diskussioner om det, säger en SD-källa till tidningen.

Söder, Jansson och Lång har meddelat SD:s valberedning att de "står till förfogande till samtliga poster i partiet", vilket Fria Tider skrev om tidigare idag.

Björn Söder var länge en av de absoluta toppfigurerna inom partiet men har de senaste åren kommit på kant med Mattias Karlsson och Richard Jomshof, som tog över Söders jobb som partisekreterare i början av året. Konflikten mellan Söder och Karlsson ska ha pågått en längre tid och flera källor till Fria Tider vittnar om att konfliktlinjen har handlat om synen på profilering och interndemokrati. Karlsson har tyckt att Söder ger för mycket utrymme för personer som inte är ideologiskt renläriga, medan Söder tycker att Karlsson lägger sig i och försöker detaljstyra organisationen för mycket.

I ett inlägg på Facebook bekräftar Björn Söder att han kommer att kandidera till partistyrelsen. Han förklarar också varför han valde att reservera sig mot beslutet att bryta banden med SDU.

"Jag reserverade mig till förmån för eget förslag om att partiledningen först skulle kalla den nyvalda förbundsledningen till ett möte, för att diskutera hur det framtida samarbetet skulle se ut eller om man skulle gå skilda vägar, innan man fattade beslut i frågan", skriver Söder.

Sverigedemokraterna har tidigare fått intern kritik för partistyrelsens sammansättning. Av 15 ledamöter sitter idag 14 i riksdagen, där Mattias Karlsson är gruppledare. Systemet innebär på så sätt att styrelsens ledamöter sätter sina skattefinansierade miljoninkomster på spel om de går emot Karlsson i någon viktig fråga.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Så såg svenskarna ut för 8.000 år sedan. Återskapas med hjälp av skallar och DNA.0 

Kultur

Roger Waters till Zuckerberg: "Fuck you". Erbjöds "gigantisk summa pengar" av Facebook.0 

Abortaktivistens bild upprör. "Så där håller man inte ett spädbarn."0