Maktstriden i SD
Björn Söder.

Uppgift: Björn Söder petas för att han röstade emot Karlsson

Publicerad 16 september 2015 kl 18.36

Inrikes. Björn Söder, Mikael Jansson och David Lång röstade emot förslaget att SD skulle bryta sina band till ungdoms­förbundet SDU. Som straff för det petas alla tre nu ur partistyrelsen, enligt källor till Aftonbladet.

Gilla artikeln på Facebook

© Riksdagen

Mattias Karlsson.

I helgen beslutade SD:s partystyrelse, med den informelle partiledaren Mattias Karlsson i spetsen, att kapa alla band till SDU och starta en egen ungdoms­verksamhet med samma namn. Bakgrunden var att ungdoms­förbundet under sin kongress hade valt Jessica Ohlson som ny ordförande istället för den kandidat som Karlsson hade lyft fram.

Tre medlemmar i partistyrelsen röstade dock emot förslaget: före detta partisekreteraren Björn Söder, riksdagsledamoten David Lång och den förre partiledaren Mikael Jansson.

Som straff för sin bångstyrighet kommer trion med största sannolikhet att förlora sina poster i partistyrelsen i samband med SD:s landsdagar i november, enligt Aftonbladet.

– De kommer nog inte finnas med i nya styrelsen, det förs diskussioner om det, säger en SD-källa till tidningen.

Söder, Jansson och Lång har meddelat SD:s valberedning att de "står till förfogande till samtliga poster i partiet", vilket Fria Tider skrev om tidigare idag.

Björn Söder var länge en av de absoluta toppfigurerna inom partiet men har de senaste åren kommit på kant med Mattias Karlsson och Richard Jomshof, som tog över Söders jobb som partisekreterare i början av året. Konflikten mellan Söder och Karlsson ska ha pågått en längre tid och flera källor till Fria Tider vittnar om att konfliktlinjen har handlat om synen på profilering och interndemokrati. Karlsson har tyckt att Söder ger för mycket utrymme för personer som inte är ideologiskt renläriga, medan Söder tycker att Karlsson lägger sig i och försöker detaljstyra organisationen för mycket.

I ett inlägg på Facebook bekräftar Björn Söder att han kommer att kandidera till partistyrelsen. Han förklarar också varför han valde att reservera sig mot beslutet att bryta banden med SDU.

"Jag reserverade mig till förmån för eget förslag om att partiledningen först skulle kalla den nyvalda förbundsledningen till ett möte, för att diskutera hur det framtida samarbetet skulle se ut eller om man skulle gå skilda vägar, innan man fattade beslut i frågan", skriver Söder.

Sverigedemokraterna har tidigare fått intern kritik för partistyrelsens sammansättning. Av 15 ledamöter sitter idag 14 i riksdagen, där Mattias Karlsson är gruppledare. Systemet innebär på så sätt att styrelsens ledamöter sätter sina skattefinansierade miljoninkomster på spel om de går emot Karlsson i någon viktig fråga.


Chockerande videon. Skräckdådet sker mitt på dagen – inför publik.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Åtta gånger fler sjuka med vaccin än utan

Stockholm massvaccinerades. Då ökade smittspridningen med 800 procent.0 

Ekonominyheter

Swedbank har Sveriges minst nöjda kunder

Nya siffror från Svenskt Kvalitetsindex.. Här är Sveriges bästa – och sämsta – banker.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Han byggde en bit Europa – i Guatemala. Leon Kriers nya stad ser allt annat än ny ut.0 

Mer från Inrikes

Man dog när hemtjänst missade leverera mat i 21 dagar

Dödsorsaken kan ha varit svält.. Fick matdistribution levererad när han hade lunginflammation.0 

Guillou: "Kasta ut" kulturmarxisterna ur Vänsterpartiet

"Måste bli av med identitetsidioterna".. Det är dags att "kasta ut alla de där som springer omkring i vårt parti och talar om hudfärg", enligt författaren.0 

"Högskolan Dalarna" och Södertörn i toppen. I botten finns Karolinska institutet, Chalmers och Lund.0 

Vetenskap

Gott om kritiska metaller i nordiskt urberg. EU oroas över tillgången på sällsynta råvarorna.0 

Mediers roll viktig för att sprida propaganda om klimatförändringar. "Får konsekvenser i det bredare sammanhanget".0 

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0