HMF på Facebook
Den 64-mannen hade svårt att förstå att han utreddes av polisen för sina skämtsamma inlägg i Facebook-gruppen.

Uppmanade svenskar träna självförsvar – anmäldes av Näthatsgranskaren och åtalas för "hets"

Publicerad 11 mars 2018 kl 13.08

Lag & Rätt. En 64-årig man i Mölndal åtalas för åsiktsbrottet hets mot folkgrupp efter att hans Facebook-inlägg polisanmälts av Näthatsgranskaren. Enligt åklagaren begick mannen brott när han uppmanade andra att träna självförsvar för att skydda sig från invandrarvåld.

Dela artikeln

© Polisen

Inlägget mannen åtalas för. (Klicka för större bild.)

En person på den skattefinansierade åsiktspolisen Näthatsgranskaren som kallar sig Johan Åkesson anmälde mannen i augusti förra året.

I sin polisanmälan bifogade Åkesson flera inlägg som 64-åringen skrivit på Facebook och andra uppgifter – inklusive en karta som visade var mannen bodde.

Näthatsgranskaren lämnade enligt anmälan "till åklagare att bedöma vad uttalandena skall rubriceras som och hur brotten skall åtalas. Samt om det är påkallat att kontakta målsägande för att fråga om hen vill ange brott till åtal i de fall brottet även innehåller ett förtal."

"Flera av dessa uttalanden har gjorts på slutna sidor, spridningen når dock till alla medlemmar som ofta är några tusen", skrev organisationen vidare.

Kammaråklagare Jonas Martinsson har nu tagit beslut om att åtala den 64-årige mannen vid Göteborgs tingsrätt för så kallad hets mot folkgrupp.

I det första inlägget som mannen åtalas för har han, apropå våldet från invandrare, uppmanat andra att träna självförsvar.

"Innan det är för sent, föreslår jag att alla som tycker sej vara i sina sinnens fulla bruk, alltså ni som tror att ni klarar av att försvara detta landet, Gå med i skytteklubbar, självförsvarsklubbar, karateklubbar eller vad som helst", skrev mannen enligt åtalet.

Han åtalas också för att i samma Facebook-grupp – "Stoppa Islam" – ha skrivit att "allting är ju tillåtet för en muslim så länge han trakasserar 'otrogna'."

"En muslim har lika mycket samvetskval av att hugga huvet av en människa som vi har av att öppna en sardinburk", lyder ännu en formulering i åtalet.

I förhör har 64-åringen förnekat brott men medgett att han kan ha skrivit inläggen.

Han har svårt att förstå varför han åtalas för formuleringarna.

– Detta handlar om självförsvar. Det är inget att jag har hetsat upp folk att de ska gå misshandla folk, utan det är för att de ska slippa bli misshandlade, förklarar han förgäves för polisen.

Förhörsledaren kräver sedan att få veta vad 64-åringen har "för inställning till muslimer eller personer med annan bakgrund".

– Jag har inget emot muslimer och har flera kompisar som är muslimer. Det är inte det de handlar om. Det handlar om Islam och koranen som inte har samma värderingar som vi har, det är något helt annat. I koranen står det att alla otrogna ska dödas och så vidare, svarar han.

Mannen uppmanade också polisen att utreda muslimska hatpredikanter istället för privatpersoner som är kritiska till invandringen.

– Det är inte bara koranen utan imamer som säger massa saker som jag tycker istället borde bli polisanmälda.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.