Biografmassakern i Colorado
Foto: Arkivbild

USA: 20 masskjutningar – varje år

Publicerad 21 juli 2012 kl 00.08

Utrikes.Fredagsmorgonens massmord i Aurora må ha varit den mest våldsamma på senare tid – med minst 12 dödsoffer och mer än 50 skadade. Men massakern är bara ett exempel av många på liknande händelser det här året.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt en sammanställning som RT idag rapporterar om sker i genomsnitt cirka 20 masskjutningar i USA varje år.

Auroramassakern anses vara en av de värsta incidenterna på amerikansk mark sedan Virginia Tech-skjutningarna 2007, då 32 personer miste livet. Fort Hood-massakern två år senare innebar även den massiv blodsutgjutelse, med totalt 13 dödsoffer.

Sedan 2005 har dock liknande händelser inträffat med anmärkningsvärt hög frekvens, enligt en sammanställning av organisationen Brady Campaign.

Incidenten i Aurora är exempelvis den sjätte masskjutningen i USA bara under juli månad.

För tre dagar sedan skadades 17 personer i Tuscaloosa, Alabama, när en beväpnat man öppnade eld i en bar. En vecka före det blev tre personer dödade och två skadade i en attack under en fotbollsturnering i Dover, Delaware.

I Chicago, där mordfrekvensen under juni 2012 var 50 procent högre än under samma månad ett år tidigare, har tre separata våldsdåd bara de senaste 20 dagarna resulterat i fyra döda och minst ytterligare 13 allvarligt skadade. Hittills under 2012 har fler människor dödats i huvudstadsregionen Midwest City än antalet amerikanska militärer i Afghanistan.

Tidigare denna månad avlossade två gärningsmän minst 61 kulor under ett attentat i stadsdelen Queens i New York. Även om ingen dödades blev många sårade - däribland barn. I samband med det rapporterade Wall Street Journal att New York-polisen registrerat 730 skjutincidenter bara i år, vilket innebär en 12-procentig ökning jämfört med samma period 2011.

Besinningslösa masskjutningar har varit en viktig del av det amerikanska självmedvetandet sedan Columbinemassakern 1999, då två high school-elever skjöt ihjäl 15 skolkamrater och skadade 24, för att sedan ta sina egna liv.

Men de åtgärder som sedan dess satts in för att komma till bukt med fenomenet – däribland tuffare vapenlagar i stora delar av landet – verkar ha varit till föga hjälp. Hittills i år har 50 personer dödats i masskjutningar – utan att räkna med fredagens massaker i Aurora.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.