Ebolautbrottet i Afrika

USA mörkar flygrutt för ebolasmittad

Publicerad 1 oktober 2014 kl 10.20

Utrikes. Den amerikanska smittskyddsmyndigheten, CDC, vill inte svara på vilken flygrutt den ebolasmittade liberian tog som blev USA:s första sjukdomsfall.

Gilla artikeln på Facebook

CDC hävdar att det inte finns någon risk att mannen kan ha smittat någon annan på flygplanet och anser därför att den informationen är onödig. Man svarar dessutom "det behövs inte" på en fråga om det finns någon anledning att undersöka om någon av de andra på flygplanet smittats av ebola.

– Nej, därför att mannen var inte sjuk då, säger CDC-direktören Tom Frieden till AP.

Den ebolasmittade mannen flög till USA den 19 september och insjuknade i den dödliga virussjukdomen förra onsdagen, mindre än en vecka senare.

Myndigheterna i USA uppger att man fortfarande inte vet hur mannen blivit smittad av ebola och man kämpar nu med att försöka spåra upp anhöriga  till mannen, och övriga som kommit i kontakt med honom, för att se om han kan ha hunnit sprida smittan vidare.

– Jag tvivlar inte på att vi kommer att stoppa detta i dess spår i USA, men jag har heller ingen tvekan om att vi – så länge utbrottet fortsätter i Afrika – måste vara på vår vakt, sade Frieden i ett annat uttalande.

I juli i år berättade Andreas Bråve – chef för enheten för högpatogena virus på den svenska Folkhälsomyndigheten – i en intervju med Fria Tider att det finns en "teoretisk risk" att ebola sprids till Sverige.

– Det finns absolut en teoretisk risk, det finns det ju alltid, sade han då.

– Det går inte att utesluta att en smittad patient kommer till Sverige, men vi bedömer det som osannolikt, fortsatte han.


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Trumps handelspolitik kommer till Europa, skriver Dan Ahlmark. Den politiska globalismen kan bli nästa område som omdanas.0 

Mer från Utrikes

Nu skaffar somaliska kvinnor färre än sex barn var

Det extrema barnafödandet i Afrika minskar något.. FN satsar på mathjälp till alla länder som är drabbade av extremt barnafödande.0 

Bill Gates: Tiotals miljoner kan dö om viruset sprids till Afrika

Micosoft-grundarens ödesmättade varning.. "En naturligt eller avsiktligt orsakad pandemi med potential att orsaka mer än 10 miljoner dödsfall."0 

Vänstern åtalar Salvini för olaga försök att stoppa invandringen

Förre inrikesministern inför rätta.. Men åklagaren har redan avfärdat anklagelserna som "grundlösa".0 

Vetenskap

Kultur

Judisk grupp stoppar Roger Waters. Pink Floyd-stjärnan anklagas för att vara antisemit.0