Ebolautbrottet i Afrika

USA mörkar flygrutt för ebolasmittad

Publicerad 1 oktober 2014 kl 10.20

Utrikes. Den amerikanska smittskyddsmyndigheten, CDC, vill inte svara på vilken flygrutt den ebolasmittade liberian tog som blev USA:s första sjukdomsfall.

Gilla artikeln på Facebook

CDC hävdar att det inte finns någon risk att mannen kan ha smittat någon annan på flygplanet och anser därför att den informationen är onödig. Man svarar dessutom "det behövs inte" på en fråga om det finns någon anledning att undersöka om någon av de andra på flygplanet smittats av ebola.

– Nej, därför att mannen var inte sjuk då, säger CDC-direktören Tom Frieden till AP.

Den ebolasmittade mannen flög till USA den 19 september och insjuknade i den dödliga virussjukdomen förra onsdagen, mindre än en vecka senare.

Myndigheterna i USA uppger att man fortfarande inte vet hur mannen blivit smittad av ebola och man kämpar nu med att försöka spåra upp anhöriga  till mannen, och övriga som kommit i kontakt med honom, för att se om han kan ha hunnit sprida smittan vidare.

– Jag tvivlar inte på att vi kommer att stoppa detta i dess spår i USA, men jag har heller ingen tvekan om att vi – så länge utbrottet fortsätter i Afrika – måste vara på vår vakt, sade Frieden i ett annat uttalande.

I juli i år berättade Andreas Bråve – chef för enheten för högpatogena virus på den svenska Folkhälsomyndigheten – i en intervju med Fria Tider att det finns en "teoretisk risk" att ebola sprids till Sverige.

– Det finns absolut en teoretisk risk, det finns det ju alltid, sade han då.

– Det går inte att utesluta att en smittad patient kommer till Sverige, men vi bedömer det som osannolikt, fortsatte han.


Sex med flyktingbarn

Talar ut anonymt på vänstersajt. Nu väcks frågan om svenska kvinnors sex med flyktingbarn kan vara övergrepp.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Oppositionen tvingar regeringen försvara kärnkraft i EU

Löfven åläggs stödja initiativet från bl.a. Ungern och Polen. Sverige ska försvara kärnkraften, enligt EU-nämnden där SD, M, KD, L har majoritet.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Eftermälet i historieböckerna: "Rasist". Paul Gottfried om de kloka männen som vänstern vill att vi ska glömma.0 Plus

Vetenskap

Här flyr forskningschefen på Pfizer frågan om celler från aborterade foster i vaccinet. Läkemedelsjätten försökte mörka det obehagliga.0 Plus

"Skräp-dna" bakom skillnaden mellan människa och schimpans . Därför fungerar våra hjärnor olika. 0 

Kultur

Rolling Stones slutar spela "Brown Sugar". Klassiska hitlåten stoppas efter PK-kritiken.0