Olaf Scholz och Joe Biden.

USA:s "hemliga plan" för att tvinga Zelenskyj till fred

Publicerad 24 november 2023 kl 18.39

Utrikes. USA och Tyskland har gjort upp en hemlig plan för hur man – genom att trappa ned sitt stöd – ska tvinga Ukrainas regering att gå med på fredsförhandlingar med Ryssland, enligt tyska Bild.

Dela artikeln

Efter krigsutbrottet i Israel har västvärlden snabbt börjat bry sig allt mindre om Ukraina.

Samtidigt har stora medier plötsligt börjat rapportera om att Ukraina förlorar kriget men att president Volodymyr Zelenskyj vägrar att inse detta.

Enligt regeringskällor till Bild har den tyske förbundskanslern Olaf Scholz och USA:s president Joe Biden gjort upp en plan för hur man ska tvinga Kiev att gå med på fredsförhandlingar med Putin.

Det hela uppges gå ut på att minska det militära stödet till Ukraina så att det blir omöjligt för landet att återta de områden som Ryssland tagit över.

– Zelenskyj bör själv komma till insikten att det inte kan fortsätta så här. Utan någon begäran utifrån. Han bör vända sig till sin nation av egen fri vilja och förklara att förhandlingar måste till, säger en tysk regeringskälla till Bild.

Om denna plan inte bär frukt ska Berlin och Washington redan ha kommit överens om en plan B. Konflikten skulle då frysas längs frontlinjen utan fredsförhandlingar.

– Vad Berlin och Washington strävar efter som ett alternativ till förhandlingar är en frusen konflikt utan avtal mellan de stridande parterna, säger regeringskällan.

Detta skulle de facto skapa en ny gräns utan ett officiellt fredsavtal.

Den tyska regeringen tillbakavisar officiellt uppgifterna om överenskommelsen med USA:

"För förbundsregeringen är det tydligt: Det är upp till Ukraina att fastställa de militära och politiska målen i sin defensiva kamp mot rysk aggression. Tyskland står stadigt på Ukrainas sida. Vi kommer att stödja Ukraina så länge det är nödvändigt för att försvara sig mot rysk aggression. Det handlar om att försvara suveränitet och territoriell integritet och därmed Ukrainas överlevnad."


Nyheter från förstasidan

M-ledamöter som trycker på fel knapp hotas med straff

Gå efter samvetet i morgon kan få ödesdigra konsekvenser. Kritisk M-ledamot drar till USA och slipper rösta ja till könsbyteslagen. 0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.