Uselt valresultat väntas för tyska Miljöpartiet

Publicerad 10 juli 2021 kl 14.28

Utrikes. Tysklands Gröna förbundskanslerkandidat Annalena Baerbock blir nog inte förbundskansler. Detta sedan det avslöjats att hon väntat flera år med att deklarera höga sidoinkomster och tvingats erkänna att hon bluffat i sin CV, skriver Deutsche Welle. Själv skyller emellertid partiledaren på "sexism".

Gilla artikeln på Facebook

Efter att under våren ha tävlat om att bli landets största parti ser de gröna i Tyskland sitt stöd försvinna i en ny stor opinionsundersökning.

"Tysklands gröna dubbelmoralister har fått soppatorsk" konstaterar DN:s Gunnar Johansson i en analys.

De gröna gick som en raket i den tyska politiskt korrekta opinionen, men efter flera hyckleriavslöjanden runt kanslerkandidaten Annalena Baerbocks är det tvärstopp.

Nu anklagar Baerbock tyska medier för sexism, rapporterar ETC.

– Jag känner ofta – och får det ofta sagt till mig – att det är en belastning att jag, en 40-årig kvinna med unga barn, står som kanslerkandidat, sa hon nyligen till kvinnomagasinet Brigitte.

Baerbock har beslagits med att ha friserat sin cv och påstått att hon var medlem i den ansedda tankesmedjan German Marshall Fund när hon i själva verket bara var en sympatisör. Hon deklarerade inkomster från stora julbonusar först flera år i efterhand och i en bok anklagats hon för att ha ägnat sig åt plagiat och upphovsrättsbrott.

Inom vänstern betraktar man dock kritiken som näthat.

– Hatkampanjen mot Baerbock saknar motstycke i tysk valhistoria och överstiger vida allt som vi har sett gentemot Merkel, säger Michael Butter vid universitetet i Tübingen till Reuters.

De Gröna hade 28 procent stöd i april men nu har de bara 20 procent. Det blir därmed troligen kristdemokraten Armin Laschet (CDU) som efterträder Angela Merkel.


Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.