Våldtäkten på Espresso House
Den illegale invandraren gick till attack mot en förståndshandikappad 35-årig kvinna inne på toaletten på Espresso House i Skellefteå.

Utvisades men fick stanna och våldta ändå

  • Fick gratis bostad – efter utvisningsbeslutet
  • Anklagar rättsväsendet för rasism efter kafévåldtäkten
  • "Mänskliga faktorn" gjorde att domstolen röjde offrets identitet
Publicerad 29 oktober 2015 kl 15.17

Granskning. För ett drygt år sedan fick en idag 20-årig afrikan avslag på sin asylansökan – men vägrade åka hem. Då ordnade Migrationsverket skattefinansierat boende åt den illegale invandraren, som en söndag i september valde att våldta en utvecklingsstörd kvinna. Idag dömdes han till två års fängelse.
 – Det finns jättemånga olika saker som kan påverka beslut som Migrationsverket fattar, säger presskommunikatör Guna Graufelds till Fria Tider om myndighetens beslut.

Dela artikeln

Fria Tider har tidigare skrivit om fallet med afrikanen som häktades och åtalades för kafévåldtäkten i Skellefteå. Det har i efterhand visat sig att mannen, som påstått sig komma från Mali och som sedan tidigare är dömd för misshandel, borde ha blivit utvisad från Sverige efter att ha fått avslag på sin asylansökan.

Men varken Migrationsverket eller polisen klarade av att genomföra utvisningen av mannen utan lät honom bo kvar på sitt gamla asylboende i Jörn.

Det fick en förståndshandikappad 35-årig kvinna betala priset för. Hon blev nämligen våldtagen av den illegale invandraren, som då sedan länge skulle ha skickats ut ur landet, inne på en kafétoalett – mitt på ljusa dagen.

Bjöd på kaffe före våldtäkten
Våldtäktsoffret är en svensk kvinna född i Västerbottens län som lider av Downs syndrom. Den aktuella söndagen i september gav sig kvinnan ut på stan för att "rensa tankarna". I centrum träffade hon på afrikanen, som bjöd henne på en kopp kaffe på Espresso House.

Inne på kaféet började 20-åringen tafsa på kvinnan, för att sedan lura med sig henne in på toaletten där han genomförde ett samlag med sitt intet ont anande offer.

När kvinnan kom tillbaka till sitt stödboende förstod personalen att allt inte stod rätt till. När man frågade den 35-åriga kvinnan om vad som inträffat lämnade hon en beskrivning av gärningsmannen:

– En sån där mörk person.

En man som jobbar på stödboendet uppger i förhör att den 35-åriga kvinnans mognadsnivå är jämförbar med den hos ett barn. Hans egna 8-åring ligger i vissa fall före i utveckling, menar mannen.

Polisen kunde snabbt gripa den 20-årige afrikanen eftersom han skrivit in sitt namn och nummer i offers telefon i syfte att kontakta henne senare, något han också gör.

I polisförhör nekade han ihärdigt till brott och väckte frågan om polisen ändå inte är rasistisk som anklagar honom för våldtäkten.

– Bara för att jag är invandrare här är det därför de försöker sätta dit mig? frågade han retoriskt under förhöret.

Han hävdar att det var den utvecklingsstörda kvinnan som föreslog att de skulle ha sex inne på toaletten. Men åklagaren trodde inte på 20-åringens historia utan åtalade honom för våldtäkt genom att ha utnyttjat offrets utsatta situation.

Rättegången ägde rum förra veckan och idag meddelades domen i målet. Straffet blir två fängelse för våldtäkt och utvisning i tio år.

Skulle redan ha utvisats
Enligt en utredningspromemoria i våldtäktsärendet framgår att afrikanen ansökte om asyl i Sverige för exakt tre år sedan. Elva månader senare meddelades avslaget och 2014 vann beslutet laga kraft.

April 2014 avvek han från Migrationsverkets försorg och myndigheten lämnade då över avvisningsärendet till polisen. I mitten av mars 2015 återvände emellertid lycksökaren till Migrationsverket och tilldelades då bostad på samma asylboende som han avvek från året innan.

Migrationsverkets presstjänst kunde inte svara frågor om det aktuella asylfallet när Fria Tider kontaktade myndigheten under onsdagen.

– Det är jättesvårt om jag inte vet vad som har hänt i ärendet, säger hon och tillägger att det finns "jättemånga olika saker som kan påverka" beslut som Migrationsverket fattar, säger Guna Graufelds, presskommunikatör.

Hon anser sig inte kunna svara på huruvida Migrationsverket – istället för att återigen erbjuda mannen boende på de svenska skattebetalarnas bekostnad – borde ha kontaktat polisen.

– Jag har jättesvårt att bara svara rent hypotetiskt på någonting jag inte vet vad det rör sig om, avslutar Guna Graufelds.

Det råder sträng sekretess kring asylärenden. Men ett genomfört språktest visar att afrikanen sannolikt har ljugit om sin härkomst och att han egentligen kommer från Gambia.

"Mänskliga faktorn" gjorde att tingsrätten röjde offrets identitet
En begäran om att ta del av förundersökningen inkom till Skellefteå tingsrätt efter att åtalet hade väckts. En rådman vid tingsrätten tog därför på sig uppgiften att sekretesspröva polisutredningen. Avsikten var att ta bort eller maskera känsliga delar av material som omfattas av sekretess. Men vissa handlingar maskerades inte – uppenbarligen på grund av förbiseende.

Förundersökningsmaterialet publicerades på nätforumet Flashback av en användare veckan efter åtalet hade väckts. I förhörsprotokoll och andra handlingar är namnet på våldtäktsoffret överstruket – men rådmannen har missat att även maskera rubriken på målsägandeförhören, där offrets namn framgår.

När vi ringer upp rådman Thomas Blomgren för att fråga om utlämnandet av handlingen informerar han att tingsrätten redan blivit upplyst om missödet samt att åtgärder vidtagits.

– Vi har ju givetvis omedelbart stoppat vidare utlämning av den här aktbilagan, säger han till Fria Tider.

Kommer ni kontakta målsäganden och förklara vad som har inträffat?
– Det gjorde jag ju också omedelbart. Jag ringde till hennes målsägandebiträde och berättade vad som hade hänt, förklarar rådmannen.

Har du förståelse för att allmänheten undrar hur det här kunde hända?
– Det har man ju förståelse för. Det är ju något som absolut aldrig ska hända.

Thomas Blomgren berättar att hans avsikt var att sekretessbelägga namnet på målsäganden men att någonting inte gick som det var tänkt.

– Det är den mänskliga faktorn som har spökat.


Nyheter från förstasidan

Staten tar över pendeltågen i Stockholm efter kaos

Nödavtal med SJ träder i kraft imorgon. "Successivt kommer resenärerna att märka förbättringar".0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.